Macie ochotę na kolejne czekoladowe wypieki? Polecam przepis na czekoladowe muffiny świąteczne. Muffiny mocno czekoladowe posypane orzechami. W środku z rozpływającą się czekoladą. Po prostu pychotka! Piekłam muffiny w foremce do muffinów bez papierowych papilotek. Muffiny są bardzo wilgotne ale swobodnie można je wyjąć z foremki.
Czekoladowe muffiny z kawałkami rozpływającej się czekolady są cudowne. A do tego jeszcze smak laskowych orzechów…Co tu dużo gadać jak święta to trzeba szaleć na czekoladowo!
Czekoladowe muffiny
Składniki:
na 12 muffinów
200 g pszennej mąki
4 łyżki kakao
50 g zmielonych orzechów laskowych
180 g cukru muscovado
1 łyżka waniliowej pasty lub ekstraktu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
150 g masła
100 ml kwaśnej śmietany
szczypta soli
200 g czekolady, 70% kakao
80 g orzechów laskowych, prażonych
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lub wedle piekarnika). Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmielone orzechy i 100 gram grubo pokrojonej czekolady wymieszaj w osobnej misce i odstaw. Masło z cukrem roztop i ostudź, a następnie wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, śmietaną i szczyptą soli. Dodaj suche składniki i za pomocą szpatułki wymieszaj masę. Formę do muffinów wysmaruj tłuszczem i każde wgłębienie napełnij masą do ¾ wysokości. Resztę czekolady grubo pokój i posyp mufinny, lekko dociskając. Uprażone orzechy umieść w woreczku i ocieraj je z łupinki. Pokrój orzechy i posyp nimi muffiny. Wstaw muffiny do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Po ostudzeniu oprósz kakao (opcjonalnie).
3 komentarze
cudowne!!!! i to przedostatnie zdjęcie mniammm ;)
O mniam, widać tą moc czekolady <3 Cudowne :D
Ojej, obłędne. Wyglądają jak marzenie każdego czekoholika :}