419
Gofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem. Do lata daleka jeszcze droga, a dzisiaj świętujemy w Szwecji dzień gofrów,stad gofry z kardamonem. Kardamon to jedna z ulubionych przypraw szwedzkich, którą często można spotkać w różnych deserach no i po raz pierwszy u mnie w gofrach.
Ciasto na gofry zrobiłam troszkę inaczej niż zwykle bo bez proszku. Gofry są najlepsze zaraz po usmażeniu. Bardzo puszyste gofry, posypane cukrem pudrem, zajadaliśmy z czekoladowym kremem, bitą śmietaną i truskawkami.
Przepis na gofry z kardamonem
Składniki:
- 240 g maki
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
- szczypta soli
- 75 g masła, stopionego
- szczypta soli
- 3 jajka, oddzielone
- 400 ml mleka
Wykonanie:
- Wymieszaj make, cukier, kardamon, żółtka i masło, dodając po trochu mleko przy pomocy rózgi balonowej.
- Ubij piane na sztywno i dodaj do ciasta.
- Nagrzej gofrownice i smaż gofry 5 -6 minut w zależności od gofrownicy.
8 komentarzy
Na zdjęciu wygląda pysznie;)
Dzięki!
jak traz bede u rodziców to koniecznie pożyczę gofrownicę i podobne też sobie zrobię :))
No to juz wiesz co chcesz pod choinkę!
No właśnie, wakacje nad morzem. a może gdy upiekę, lato przyjdzie szybciej :)
No wlasnie tez mialam taka nadzieje. Slonce swieci jak w lato, ale slupek na termometrze jak zamurowany…
Parę truskawek i bitej śmietany i od razu robi się cieplej :-)
Zwykle robię z syropami owocowymi ale chętnie spróbuję z kardamonem, nie pomyślałam o takim połaczeniu.
Polecam!