378
Ostatnio mam szał na cukinie, oberżyny i dynie. Ugotowalam dzisiaj gulasz mięsny z zieloną cukinią i soczewicą. Gulasz mięsny, pachnący czosnkiem i smażoną cukinią…danie inspirowane perską kuchnią. Robilam juz podobny perski gulasz, ale z oberżyną i na baraninie. Bardzo fajne danie, które można podać z ryżem lub jakąś kaszą.
Przepis na mięsny gulasz z cukinią i soczewicą
Składniki:
5-8 porcji
- 500 g wołowiny na gulasz
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 ½ l wrzątku
- 2 ½ dl żółtej soczewicy
- 1 dl czerwonej soczewicy
- 1 kg zielonej cukini
- olej do smazenia
Wykonanie:
- Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Mięso podziel na małe, podłużne kawałki i podsmaż wraz z cebula i czosnkiem na oleju. Posyp przyprawami i smaż, aż mięso przestanie być krwiste.
- Przełóż wszystko do głębokiego garnka i zalej wrzątkiem, posól i gotuj około godziny.
- Po tym czasie dodaj opłukaną, żółtą soczewice. Gotuj, aż soczewica będzie prawie miękka. Dodaj wtedy czerwona soczewice, która wymaga 10-15 minut powolnego gotowania.
- W trakcie gotowania gulaszu pokrój cukinie w podłużne, 1 cm grubości plastry, posól i odstaw na pól godziny, żeby puściła soki. Po tym czasie odlej wodę i lekko wyciśnij plasterki. Smaż cukinię po obu stronach.
- Usmażoną cukinię dodaj do gulaszu. Podaj gulasz z ryżem lub kasza.
4 komentarze
Cukinia kojarzy mi sie z latem, a to bardzo mile skojarzenie :)
Zdrowo i pożywnie, byle do lata i wysypu właśnie takich produktów jak dynie, kabaczki itd.
No już się moge doczekać
ale u Ciebie pysznie