W poszukiwaniu zdrowej żywności trafiłam na ten przepis, gofry paleo migdałowe. Bardzo pyszne gofry z dodatkiem jagód, oczywiście podane syropem klonowym. Paleo to styl życia, gdzie wyklucza się międzyinnymi jedzenie produktów zbożowych i mlecznych, więc w tym przepisie na gofry nie znajdziecie ani mąki, cukru i mleka. Użyłam tutaj migdałowego masła, a zamiast mąki dodałam mąkę kokosową. Polecam, idealne na śniadanie czy deser!
Składniki:
180 ml migdałowego masła
2 łyżki kokosowego oleju, rozpuszczonego
1 mały banan, zgnieciony widelcem
2 jajka
1 łyżka kokosowej mąki
½ łyżeczki oczyszczonej sody
szczypta soli
3 łyżki mleka pochodzenia roślinnego, u mnie kokosowe
100 g jagód, u mnie zamrożone do środku
borówka i syrop klonowy do podania
W osobnej misce wymieszaj suche i mokre składniki. Na koniec dodaj zamrożone jagody i wszystko lekko wymieszaj. Piecz gofry w nagrzanej gofrownicy. Nie nakładaj zbyt dużo, bo wypłyną. Podałam gofry z klonowym syropem i borówkami.
6 komentarzy
ciekawe gofry
Wyglądają niezwykle kusząco :)
Świetny pomysł na przepis. Podoba mi się zwłaszcza użycie mąki kokosowej. Teraz dopiero zdaję sobie sprawę do jak wielu rzeczy można ją wykorzystać
Używam kokosową mąkę bardzo często…
Uwielbiam syrop klonowy i przypomniałaś mi, że dawno nic z nim nie jadłam :)
Też bardzo lubię. Ma taki specyficzny smak!