W poszukiwaniu zdrowej żywności trafiłam na ten przepis, gofry paleo migdałowe. Bardzo pyszne gofry z dodatkiem jagód, oczywiście podane syropem klonowym. Paleo to styl życia, gdzie wyklucza się międzyinnymi jedzenie produktów zbożowych i mlecznych, więc w tym przepisie na gofry nie znajdziecie ani mąki, cukru i mleka. Użyłam tutaj migdałowego masła, a zamiast mąki dodałam mąkę kokosową. Polecam, idealne na śniadanie czy deser!
Składniki:
180 ml migdałowego masła
2 łyżki kokosowego oleju, rozpuszczonego
1 mały banan, zgnieciony widelcem
2 jajka
1 łyżka kokosowej mąki
½ łyżeczki oczyszczonej sody
szczypta soli
3 łyżki mleka pochodzenia roślinnego, u mnie kokosowe
100 g jagód, u mnie zamrożone do środku
borówka i syrop klonowy do podania
W osobnej misce wymieszaj suche i mokre składniki. Na koniec dodaj zamrożone jagody i wszystko lekko wymieszaj. Piecz gofry w nagrzanej gofrownicy. Nie nakładaj zbyt dużo, bo wypłyną. Podałam gofry z klonowym syropem i borówkami.
ciekawe gofry
Wyglądają niezwykle kusząco :)
Świetny pomysł na przepis. Podoba mi się zwłaszcza użycie mąki kokosowej. Teraz dopiero zdaję sobie sprawę do jak wielu rzeczy można ją wykorzystać
Używam kokosową mąkę bardzo często…