Chrupiące gofry czekoladowe z pysznymi lodami i czekoladową polewą…Uczta na całego. Moje dziecko po przyjściu ze szkoły oszalało ze szczęścia. Dawno nie piekłam gofrów, więc i moja radość była nie mniejsza. Lubię gofry czekoladowe, chyba bardziej niż tradycyjne gofry. Pyszne lody, czekoladowa polewa, owoce i jestem w siódmym raju! Oczywiście do wyrobu gofrów trzeba mieć gofrownicę. Ja mam podwójną gofrownicę w kształcie serca. Gofry są cienkie ale i piecze je się krócej około 4-5 minut. Gofry czekoladowe trochę trudno wyczuć, kiedy są już upieczone. Łatwo je również przypalić. Ale 4-5 minut w zupełności wystarczy aby uzyskać smaczne i chrupiące gofry.
Gofry czekoladowe
Składniki:
na 12 gofrów
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
65 g masła
210 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g skrobii kukurydzianej
30 g kakao
60 g cukru
375 ml serwatki
½ łyżeczki soli
Czekoladowa polewa
50 g czekolady
2 łyżki śmietanki
4 łyżki golden syropu
Dodatkowo
waniliowe lody
maliny
Miękkie masło zmiksuj z cukrem i solą na puszysto. Dodaj żółtka i zmiksuj masę. Wlej serwatkę, wsyp mąkę przesianą z kakao, skrobią proszkiem. W oddzielnej misce ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą. Rozgrzej gofrownicę i nałóż porcję masy. Piecz gofry przez 4-5 minut w zależności od grubości. Gofry kwadratowe piecz nieco dłużej. Ostygnięte gofry powinny być sztywne i chrupiące. Studź gofry na metalowej kratce. Nie układaj jeden na drugi, bo wtedy dobrze nie odparują i będą gumowe. W kąpieli wodnej wymieszaj czekoladę ze śmietanką i syropem. Wlej polewę do miseczki. Podaj ostudzone gofry z lodami i owocami polane czekoladowym sosem.
3 komentarze
Też mamy ten kształt gofrownicy i wprost uwielbiamy takie cienkie serduszka :D
ostatnio robiłam tez gofry ale zwykle, musze kiedyś spróbowac i takie czekoladowe bo ciekawa jestem jak smakuja
Koniecznie spróbuj!