517
Niedziela! Słońce świeci, więc zanosi się na piękny dzień. Mój małżonek krząta się w kuchni, moja gromadka jeszcze śpi, a ja jak zwykle przy moim najukochańszym dziecku, czyli moim lapciu.
Dzisiaj mam zamiar zaskoczyć moje dzieciaki i zrobić im na śniadanie pyszne, chrupiące gofry z nutellą. Przepis wypróbowałam już dawno, więc najwyższa pora na odswieżenie pamięci.
Nutellę dodaję do ciasta i nic w tym skomplikowanego, tylko trzeba piec gofry w posmarowanej tłuszczem gofrownicy, bo inaczej gofry przywierają do dna.
Składniki:
Przepis na 12 sztuk
- 3 1/2 dl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 dl mleka
- 50g masła
- 150g nutelli
- sól, cukier
Krem capuccino:
- 2 dl śmietany kremówki
- 2 łyżeczki ciemnego cukru, np. muscovados
- 1 łyżka mocnej kawy
- świeże truskawki
Wykonanie:
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i dodaj mleko.
- Rozpuść masło i dodaj do ciasta mieszając.
- Wreszcie na koniec wmieszaj nutellę i posól ciasto do smaku. Używam solonego masła, więc rzadko kiedy dosalam ciasto.
- Piecz gofry w posmarowanej tłuszczem gofrownicy.
- Ubij lekko śmietanę i dodaj chłodną kawę i cukier muscovados.
Moja młodzież będzie jadła gofry z kremem capuccino, a mój mały Philip z waniliową bitą śmietaną i truskawkami, które tak uwielbia.
3 komentarze
Słodka rozpusta :)
Wygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)
Ale pyszności :-)