Jutro obchodzimy dzień gofra. Święto wywodzi się ze Skandynawii. Szwedzi mają manię wymyślania nietypowych świąt jak Dzień bułki cynamonowej, dlatego też nie mieli żadnych oporów aby ustanowić kolejne święto czyli Dzień gofra. Macie wypróbowany przepis na gofry? Bardzo lubię gofry na słodko i wytrawnie, dlatego na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na gofry. Oczywiście do pieczenia gofrów potrzebna jest gofrownica. Ja mam dwie, jedną w kształcie serc a drugą w kształcie kwadratów. Teraz marzy mi się masywna gofrownica do pieczenia belgijskich gofrów czyli gofrów na drożdżach. Nie zaprzeczę, że belgijskie gofry można upiec i w tradycyjnej kwadratowej gofrownicy.
Czytając inne blogi często trafiam na reklamą typu gofry jak nad morzem. Moje gofry jak nad morzem są o wiele smaczniejsze, bo są to gofry na naturalnych składnikach. Jajka, masło, maślanka to podstawowe składniki w przepisie na gofry. Gofry są chrupiące i bardzo smaczne.
Przepis na gofry
7 gofrów w kształcie serc
Składniki:
250 g pszennej mąki
50 g cukru
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 jajka
100 ml maślanki
50 g rozpuszczonego masła
Wymieszaj mąkę z proszkiem i solą. W drugim naczyniu lekko roztrzep żółtka w maślance wymieszanej z rozpuszczonym masłem. Dodaj suche składniki i wymieszaj. Ubij pianę na sztywno i lekko wymieszaj z resztą ciasta. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry aż będą rumiane. Podawaj z owocami, cukrem pudrem czy owocowym syropem.
Tradycyjny przepis na gofry można zmodyfikować i upiec gofry czekoladowe. To ulubione gofry moich dzieci, które bardzo lubią czekoladę. Gofry czekoladowe piekłam całkiem niedawno. Można je jeść z różnymi dodatkami. Uwielbiam je z karmelizowanymi jabłkami.
Przepis na gofry z owocami i bitą śmietaną jest najczęściej przeze mnie wykorzystywany. Gofry można polać owocowym lub czekoladowym sosem. Warto się pokusić i ugotować domowy owocowy sos. Gotowce to tylko chemia i multum cukru. Czasami skuszę się na jakieś kolorowe posypki ale na ogół trzymam się z daleka od wszelkich gotowców w tym kolorowych cukrowych past do tortów. Nie ma jak naturalne dekoracje z owoców takich jak maliny, jagody i physalis – wiśnia peruwiańska.
Gofry można również upiec z dodatkiem siemienia lnianego i owsianych płatków. Zamiast pszennej mąki można dodać orkiszową, czemu nie! Zawsze wymyślam jakiś nowy przepis na gofry.
Piekę nawet gofry paleo. Są to gofry bez mąki, a więc i bezglutenowe. Każdy powinien mieć możliwość świętowania dnia gofrów nawet osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Bardzo lubię takie alternatywne gofry niskowęglowodanowe, zwłaszcza te z migdałami i jagodami.
Gofrownica to dobra inwestycja. W mojej kuchni gofrownica sprawdza się od wielu lat. Oczywiście na kuchenne gadżety potrzeba miejsca, więc kupno gofrownicy nie zawsze jest kwestią pieniędzy ale raczej miejsca w kuchni. A jak upiec gofry bez gofrownicy? Gofry można upiec na grillowej patelni. Jest to fajny sposób na gofry, które po upieczeniu są puszyste i chrupiące.
To tyle o gofrach na słodko. A co powiecie na gofry wytrawne. Lubię przyrządzać przekąski dekorując małe gofry w kształcie serca wędzonym łososiem. Szałem są gofry brokułowe, które również nie zawierają mąki. Gofry są pyszne i idealne na śniadanie lub kolację.
9 komentarzy
Patrząc na te dania nie moge doczekać się jutrzejszego śniadania <3
pozdrawiam,
Będzie się działo!
Narobiłaś mi smaku na gofra! O jak ja dawno nie jadłam gofrów. Marzy mi się taki tradycyjny z bitą śmietaną i pysznymi świeżymi truskawkami :)
Ja już nie mogę się doczekać jedzenia gofrów nad morzem, tam jakoś inaczej smakują :)
Fajne są takie święta celebrujące rzeczy wydawać by się mogło coś zwyczajnego, ale właśnie z takich drobnych radości nasza codzienność staje się sympatyczniejsza.
My jak zwykle spóźnione jesteśmy z takimi świętami xD
Tę czekoladowe mnie kuszą.
Zapraszam na blog pod innym adresem.
Polecam gofry!
Uwielbiam gofry, moja Babcia na wsi robiła je od kiedy pamiętam, a później sama nauczyła mnie ich piec. Teraz mam okazję piec je moim dzieciom ;-)