Racuchy drożdżowe z kardamonem

Dzisiaj nabrałam ochoty na racuchy drożdżowe z kardamonem. Smażę je na maśle, a potem obtaczam w cukrze. Racuchy drożdżowe jemy z twarożkiem i owocami na śniadanie lub na kolację. Bardzo je lubię, choć ostatnio rzadko sobie pozwalam na takie dobrocie. Przepis na racuchy drożdżowe to przepis lekko zmodyfikowany. Chciałam aby placki były mniej słodkie ale wciąż puszyste i smaczne. Dodałam odrobinę mąki grahamki i mojego ulubionego kardamonu. Doszłam do wniosku jedząc racuchy, że wolę kardamon od cynamonu. Pewnie mi się znowu odmieni jak upiekę kolejne cynamonki.

racuchy drożdżowe

racuchy drożdżowe

racuchy przepis

Racuchy drożdżowe

Składniki:

na 16 racuchów

250 g pszennej mąki

100 g mąki grahamki

1 łyżeczka świeżo zgniecionego kardamonu

3 łyżki trzcinowego cukru

¼ łyżeczki soli

40 g świeżych drożdży

50 ml wody

200 ml jogurtu

1 jajko

masło do smażenia

70 g cukru do obtoczenia

twarożek i owoce do podania

racuchy

racuchy drożdżowe przepis

Do misy robota wsyp obie mąki, cukier trzcinowy, kardamon i sól. Rozpuść drożdże w wodzie i wymieszaj z jogurtem. Wlej do suchych składników i dodaj jajko. Wyrób gładkie ciasto. Ciasto powinno być luźne ale lekko odchodzić od ścianek naczynia.Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Podziel na 50 gramowe porcje i uformuj okrągłe placuszki. Rozgrzej masło na patelni i smaż racuchy na złoty kolor po obu stronach. Usmażone racuchy od razu obtaczaj w cukrze. Podaj z twarożkiem i owocami.

 

SparaSpara

SparaSpara

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *