Migdałowa kaszka z karmelizowanym bananem

Po wczorajszym przejedzeniu pączkami proponuję lekki przepis na śniadanie, czyli migdałową kaszkę z karmelizowanym bananem. Jestem niesamowitą fanką bananów, a karmelizowane banany  są ulubionym składnikiem moich deserów  i śniadań. Słyszeliście o kaszce migdałowej, a może kokosowej ? Zamiast tradycyjnej owsianki można właśnie ugotować kaszkę migdałową. Migdały to moja kolejna słabość…Chrupię je wszędzie…moje ulubiona przekąska. Kaszka migdałowa to bezglutenowe śniadanie, a przy tym pożywne. Robię kaszki z z kaszy jaglanej czy z gryczanych płatków, które jak wiadomo są bezglutenowe ale mimo wszystko jak dla mnie zawierają dużo węglowodanów, które staram się ograniczać z wyjątkami jak tłusty czwartek…ha,ha…Jednak aby uspokoić pociąg do słodkiego zawsze serwuję sobie właśnie migdałową kaszkę z dobroczynnymi dodatkami jak nasiona konopi, masło orzechowo czekoladowe i karmelizowany banan. Wiem, wiem, banan to również mnóstwo węglowodanów ale kawałeczek nie zaszkodzi zwłaszcza, że karmelizowałam go jedynie na maśle bez cukru czy innego słodkiego dodatku. Sądzę, że warto ograniczyć jedzenie cukru, bo to cukier powoduje otyłość, cukrzycę i inne choroby, A nie tłuszcze jak to wciąż jest wmawiane i głoszone wzdłuż i wszerz… Migdałowa kaszka to dobry start na przełamanie cukrowego uzależnienia.

migdalowa kaszka

Migdałowa kaszka

Składniki:

50 g migdałowej mąki lub zmielonych migdałów

2 łyżeczki masła

250 ml migdałowego mleka (migdałowego napoju bez cukru)

1 jajko

sól do smaku

Do podania

masło orzechowe z czekoladą, dowolne

1 banan

jeżyny lub inne owoce

1 łyżka nasion konopi

1 łyżka kokosowych wiórków

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka słonecznika

kaszka_przepis

Wymieszaj jajko z mlekiem migdałowym i migdałową mąką. Posól i doprowadź kaszkę do wrzenia cały czas mieszając. Nie gotuj, bo będzie jajecznica. Upraż pestki i dyni i słonecznik i wymieszaj z kaszką. Banan przekrój wzdłuż na pół i połóż na rozgrzanym maśle. Smaż aż się ładnie zrumieni. Napełnij miseczkę kaszką. Ułóż połówki banana, maliny i dodaj łyżkę orzechowo czekoladowego masła. U mnie masło migdałowo czekoladowe. użyłam mrożonych malin, które szybko się rozmrażają pod wpływem gorącej kaszki. Posyp wiórkami i nasionami konopi.

sniadanie_kaszka

Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *