552
…i znowu czekoladowo. Nie wiem jak u Was w domu, ale u mnie ciasto czekoladowe ma wiele fanów. Dzisiaj upiekłam tradycyne ciasto czekoladowe z czekoladowym lukrem. Ciasto prawie świąteczne, które posypałam kokosowymi wiórkami i czerwoną borówką. Czerwona borówka to świąteczny symbol w Szwecji podobnie jak szafran czy piernik. Bardzo lubię jej kwaśny smak, który świetnie pasuje do słodkich wypieków.
Ciasto czekoladowe to taki pyszny deser. Uwielbiam takie słodkości.
Przepis na ciasto czekoladowe z czekoladowym ganaché
Składniki:
na prostokątną foremkę 20 cm x 30 cm x 5 cm
- 180 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 jacka
- 350 ml cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 3 łyżki kakao
- 450 ml mąki
- 150 ml joghurtu
- szczypta soli
Czekoladowy lukier
- 30 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mocnej kawy, świeżoparzonej
- 300 ml cukru pudru
Do dekoracji
- 3 łyżki kokosowych wiórków
- 150 ml czerwonej borówki
Wykonanie:
- Rozpuść masło, czekoladę i kakao w kąpieli wodnej. Przestudz.
- Ubij jajka z cukrem, wanilią, solą i dodaj schłodzoną czekoladę.
- Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy na przemian z jogurtem w trzech podejściach.
- Formę wyłóż pergaminem, wylej ciasto i wygładz. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj czekoladowy lukter. Rozpuść masło i czekoladę, dodaj gorącą kawę, a na koncu cukier puder.
- Pokryj ciasto czekoladowym lukrem, a następnie polyp wiórkami i borówkami.
9 komentarzy
Pięknie się prezentuje i musi być pyszne :)
Dziękuję!
Wygląda cudnie, a akcent borówkowy od razu przypomniał mi o nadchodzących swiętach:)
No święta już niedługo…
Wygląda bosko :)
Zdecydowanie taka pogoda zwiększa zapotrzebowanie na czekoladę…
Absolutnie!
Smakowite zdjęcia! Ciacho jest pięknie przystrojone tymi borówkami. Czekoladowe wypieki uwielbiam, oby jak najwięcej takich ;)
O dziękuję! U mnie czekolada też ma wiele fanów…
ależ kuszące