Pasztet z kurczaka świąteczny…W tym roku nabrałam ochoty na pasztet z kurczaka. Dawno nie piekłam pasztetu, więc zapomniałam jak szybko go się przyrządza. Zapomniałam jak smakuje…U mnie w domu zawsze był pasztet na święta, więc w tym roku i ja podtrzymuję tradycję. Z drobiu lub mięsa to pyszna potrawa nie tylko na święta. Pasztet można również przyrządzić w wersji jarskiej. Dla smakoszy mięsa polecam delikatny pasztet z kurczaka.
Pasztet z kurczaka
na podłużną formę12 cm x 30 cm
Składniki:
1 ,4 kg kurczaka
450 g wątróbki z kurczaka
1 bułka kajzerka
150 ml śmietanki, 36% tłuszczu
3 jajka, duże
1 biała cebula, duża
2 łyżki masła
2 laurowe liście
4 ziarna angielskiego ziela
4 goździki
¼ łyżeczki utartej gałki muszkatałowej
sól i pieprz do smaku
Zalej kurczaka 1,5 l wrzątkiem. Dodaj włoszczyznę i ugotuj mięso do miękkości. Wyjmij ugotowane mięso i włóż wątróbkę do rosołu. Gotuj przez 10 minut. Wyjmij wątróbkę i włóż bułkę. Obierz mięso z kości i umieść w malakserze wraz z przyprawami, wątróbką i nasiąkniętą bułką.
Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij na maśle i dodaj do mięsa. Wlej śmietanę. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj jeszcze raz. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia tak aby arkusz wystawał poza formę. Będzie łatwo wyjąć pasztet po upieczeniu.
Wlej masę, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piecz przez 90 minut. Pasztet powinien się lekko zrumienić na wierzchu. Wyjmij z piekarnika i dobrze ostudź. Na noc włóż do lodówki. Pokrój na drugi dzień.
3 komentarze
Idealny na święta!!! Małgosiu Radosnych i smacznych świąt dla Ciebie i całej Twojej rodzinki
Dziękuję ,wzajemnie!
Wzajemnie Iza!