Kolejny łatwy i szybki w wykonaniu przepis na klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowym. To ekspresowa alternatywa dla kotletów mielonych. Klopsiki z kurczaka przyrządza się bezproblemowo. Używam zazwyczaj gotowego mielonego z kurczaka. Dodaję do farszu śmietanę, dzięki której klopsiki są soczyste. Do podania proponuję makaron, bulgur lub ryż. Co wolicie, co lubicie najbardziej!
Klopsiki z kurczaka świetnie smakują z pomidorowym sosem i posypane pokruszoną feta. Pyszne danie na obiad!
Klopsiki z kurczaka
5-6 porcji
Składniki:
800 g mielonego z kurczaka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki soli
¾ łyżeczki czarnego pieprzu
100 ml śmietanki
1 jajko
masło lub olej do smażenia
Sos pomidorowy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 kartony pokrojonych pomidorów
½ łyżeczki suszonego oregano
10 listków bazylii
2 łyżki oliwy
Cebulę zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z mielonym, śmietanką i przyprawami. Z otrzymanej masy formuj małe kuleczki i smaż na rozgrzanym maśle. Potrząsaj patelnią aby klopsiki równomiernie się zrumieniły. Ugotuj spaghetti al dente.
Przygotuj sos. Pokrój cebulę i czosnek bardzo drobno. Zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, pokrojoną bazylię, oregano, pieprz i sól. Gotuj sos przez 10 minut. Na talerz wyłóż porcję makaronu, polej sosem, a na wierzchu ułóż klopsiki z kurczaka. Całość posyp parmezanem.
2 komentarze
Smażone na maśle takie klopsy muszę mieć cudowny aromat :D
Pewnie!