Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to tani obiad z resztek, powracający temat na blogu co do jedzenia, jakże obecnie mocno aktualny. Ceny rosną z dnia na dzień, więc naprawdę trzeba się zdrowo nagłowić jak jeść dobrze, smacznie i tanio. Dlatego przygotowałam kilka nowych przepisów, które nie sieją spustoszenia w portfelu.
Dzisiaj proponuję zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Do tego dania można wykorzystać resztki ziemniaczanego puree, gotowanej marchewki lub batatów. Wybór kiełbasy zależy również od upodobań smakowych. Ja wybrałam śląską. Ciekawym akcentem w zapiekance jest por. Bardzo lubię por zamiast cebuli i często dodaję go do moich potraw jak np. tarty z kurczakiem, czy tarty brokułowej. Tutaj połączyłam por z jabłkiem i smażoną kiełbasą.
Ponadto dodałam musztardę, no bo czym jest kiełbasa bez musztardy? Sól, pieprz i sporo świeżego tymianku dodały zapiekance smaku. To naprawdę tani obiad, a przy tym bardzo smaczny i pożywny.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
6-8 porcji
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
100 g pszennej mąki
sól do smaku
Nadzienie
1 por
2 jabłka
kilka gałązek świeżego tymianku
5 sztuk śląskiej kiełbasy
1 łyżka masła
1 duży por
2 łyżki francuskiej musztardy
1 łyżka oleju
2 łyżki pszennej mąki
500 – 600 ml mleka
sólo i czarny pieprz do smaku
Ziemniaki zmiksować na puree. Dodać mąkę, doprawić solą i wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części, jedną większą, która przykryje dno i boki żaroodpornego naczynia o rozmiarach 25 cm x 35 cm. Posmarować dno i brzegi formy olejem i wyłożyć ciastem. Resztę ciasta , które ma przykryć zapiekankę, rozprowadzić na papierze do pieczenia. Naddać 2 cm. Aby ciasto się nie przykleiło do papieru to należy go najpierw posmarować olejem.
Przygotowanie nadzienia zacząć od smażenia kiełbasy. Rozpuścić masło na patelni. Pokroić kiełbasę na plasterki i usmażyć. Wyjąć kiełbasę na talerz. Obrać jabłka, usunąć gniazdka i pokroić w kostkę. Smażyć na tej samej patelni, aż się lekko zrumienią. Pokroić por na krążki i dodać do jabłek. Smażyć przez 3 minuty. Wlać 50 ml wody i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
Następnie dodać kiełbasę (), musztardę, listeczki tymianku, pieprz i mąkę. Wymieszać i na koniec wlać mleko. Wymieszać sos, zagotować i gotować przez 10 minut. Sos powinien być dosyć gęsty. Napełnić formę sosem i przykryć resztą ciasta rozprowadzonego na papierze. Oderwać papier, docisnąć brzegi widelcem. Na wierzchu wcisnąć plasterki kiełbasy. Posypać tymiankiem.
Nastawić piekarnik na 200°C. Postawić formę na dnie piekarnika i zapiekać przez 40 minut. Podać zapiekankę z zielonym groszkiem. Smacznego!