Witam w Wielkanoc. Życzę wszystkim słonecznych świąt. U nas piękna pogoda od samego rana. Czekam na gości… Tak dawno ich nie było w naszym domu, bo zawsze coś stało na przeszkodzie, głównie corona. Znowu święta nie są tak nastrojowe jak powinny być. Przyszłość jest niepewna. Czy można żyć w nuecie? Należę do osób, które planują, a tej chwili niestety nic nie mogę zaplanować tak jakbym chciała, bo po prostu nie wiadomo co będzie. Ale są święta i choć trochę to trzeba się nimi cieszyć.
W tym roku przygotowałam wielkanocne menu z dużą ilością warzyw. Oczywiście jest w nim wielkanocny deser, śmietanowiec z mango i marakui. Inspiracją do tego deseru był wielkanocny obiad w pracy, na który zaprosiła nas firma, z którą współpracuje nasza instytucja. Na deser podano nam śmietanowiec z mango i marakui, polany malinowym sosem. Był pyszny i dlatego postanowiłam go odtworzyć.
W tym deserze jest dużo mango. Marakuja podkreśla smak mango, a malinowy sos to przysłowiowa kropka na „i”. Użyłam mrożone mango. To taka oszczędność czasu. Chciałam, aby kolor i smak śmietankowca w pełni zdradzał, że jest w nim mango.
Śmietanowiec to deser bez pieczenia. Na spód wykorzystałam podłużne biszkopty, które namoczyłam w kokosowym likierze. Oczywiście spód do ciasta jest kwestią smaku. Można równie dobrze upiec biszkopt lub wykorzystać pokruszone ciastka digestive.
Śmietankowiec z mango i marakui
10 – 12 porcji, okrągła forma o średnicy 24 cm
Składniki:
1 kg mango, u mnie mrożone
4 owoce marakui
1 łyżka soku z cytryny
180 g cukru
9 listków żelatyny
400 ml śmietanki kremówki, 36%
około 20 podłużnych biszkoptów
100 ml kokosowego likieru Malibu
kolorowe jajeczka do dekoracji
Sos malinowy
500 g malin
150 g cukru
Zalać żelatynę zimną wodą i moczyć przez 30 minut. Rozmrożone mango umieścić w garnku. Dodać miąższ marakui, sok z cytryny, cukier i gotować 15 minut. Zmiksować i przepuścić przez sito. Do gorącego musu dodać odciśniętą żelatynę i wymieszać. Ostudzić mus.
Ubić śmietankę ale nie do końca. Powinna mieć gęstość kwaśnej śmietany. Pod koniec ubijania dodawać owocowy mus. Dno formy ze zdejmowanym brzegiem (ja użyłam metalowej obręczy) wyłożyć namoczonymi w likierze biszkoptami. Na wierzch wylać masę śmietankową, wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub na noc.
Maliny zagotować z cukrem i gotować około 20 minut. Następnie przetrzeć przez sito. Podawać śmietankowiec z sosem malinowym. Smacznego!
2 komentarze
Przepis ciekawy, ale proszę poprawić błędy w treści wpisu, bo aż oczy bolą. 🤦♀️ Mango jest słowem nieodmiennym a manga, to japońska kreskówka. Pozdrawiam.
W jednym zdaniu była literówka, mnie oczy nie zabolały, bo nawet nie zauważyłam. No cóż mój program czasami myśli, że wie lepiej i poprawia po mnie, zwłaszcza, że piszę na nim w kilku językach obcych.