Zbliża się międzynarodowy dzień makaronu. Makaron na obiad bardzo często u nas gości. Proponuję pesto bucatini z wędzoną makrelą i pomidorami. Jest to najprostsze danie z makaronu. Co prawda ryby sama nie wędziłam, ale zapewniam Was, że pesto jest domowe.
Pesto bucatini to trochę grubszy makaron z dziurką w środku. Jest świetny, bo idealnie wsiąka sosy nawet pesto. Pesto zmiksowałam z jarmużu i pietruszki. Świetnie pasuje do wędzonej ryby. To danie często przygotowuję na kolację. Mój S. bardzo je lubi…Ja zresztą też choć ze zdecydowanie mniejszą porcją makaronu.
Oczywiście można swobodnie użyć innego makaronu. Notorycznie kupuję różnokolorowe i przeróżnego kształtu makarony. Są to też makarony z mąki durum lub gryczanej. Świetnie smakują makarony z fasoli lub soi. Podobnie jak makaron gryczany są bezglutenowe. Makaron to wdzięczny produkt do jedzenia ale i do fotografowania, nie sądzicie?
Pesto bucatini z makrelą
2 porcje
Składniki:
150 g bucatini lub innego makaronu, waga sucha
4 łyżki pesto
1 mała makrela, wędzona w całości
250 g pomidorów koktajlowych
2 łyżki rozdrobnionego parmezanu
Pesto
50 g jarmużu
pęczek pietruszki
2 łyżki utartego parmezanu
3 łyżki prażonych migdałów
100 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
Pomidory upiecz w piekarniku. Zrób to przed samym podaniem, bo szybko tracą kształt po wyjęciu z piekarnika…Wszystkie składniki na pesto zmiksuj. Jeśli pesto jest bardzo gęste dodaj więcej oliwy lub zimnej wody. Ugotuj bucatini al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź z wody i włóż z powrotem do garnka. Dodaj pesto do gorącego makaronu i dokładnie wymieszaj. Nałóż makaron na talerze. Na wierzchu ułóż porcje makreli i pieczone pomidory. Całość posyp parmezanem.
22 komentarze
Makrelkę bardzo lubimy, a przepis niezwykle interesujący!
Cieszę się, że wzbudził Wasze zainteresowanie
Ciekawa propozycja.
Mam w rodzince prawdziwych fanów makreli, więc kusi mnie, aby im przygotować takie danie.
Pozdrawiam :)
Sądzę, że możesz zaryzykować. Zawsze możesz powiedzieć, że to mój przepis…he, he…
Makrelę lubię, choć jem rzadko. Sama nie wiem, dlaczego. Super to pesto :) Chętnie też przygotuję sama podobne
To taki inny sposób na wykorzystanie ryby
Uwielbiam pesto, zwłaszcza z innych zieloności niż bazylia!
Ja też!
Gdyby makrelę można było zamienić na łososia wędzonego na zimno, to Twoje danie przygotowałabym już jutro. Wygląda bardzo apetycznie. Pesto z jarmużu jeszcze nie próbowałam:)
To danie jest uniwersalne i można swobodnie zamienić makrelę na inną rybę
Szczególnie to pesto z migdałami musimy spróbować :)
Bardzo ciekawy i warty wypróbowania przepis :) Skuszę się :)
Polecam Aniu!
bez makreli chętnie bym zjadła!
Nie przepadam za rybami, ale pesto uwielbiam :)
A my moglibyśmy jeść ryby codziennie!
Uwielbiam Twoje dania :)
Dziękuję Marta!
Pesto z jarmużem smakuje cudownie. Do tego rybka…Bardzo fajny przepis :)
O cieszę się, że ci się podobał!
Chętnie wypróbuję, bo na sam widok mam ślinotok :-)
Choć uwielbiam makarony i danie wygląda przepięknie, to jednak nie do końca moje zestawienie. Zamiast makreli spróbowałabym dać boczuś jako zamiennik :D