Co by tu zjeść…

Macie czasami problemy z wymyśleniem jakiegoś treściwego i taniego obiadu? Jak przyrządzić frytki, jakieś mięso, dip, żeby było smacznie i kolorowo? Może grillowana szynka… Jakieś warzywa, dipy…Uwielbiam cudować na talerzu. Wszystkie zdjęcia jakie Wam prezentuję na blogu są praktycznie przeglądem tego co jemy i jak jemy! Wierzcie mi moje wyrośnięte dzieci raczej by nie zjadły guacamole podane na pajdzie chleba ale jako dip do grillowanej szynki z frytkami to jak najbardziej.

Lubię mieć ładnie na talerzu i cieszyć się różnymi smakami. Choćby dzisiejszy tani obiad, a jednak ładnie podany i syty. Do tego przepisu można wykorzystać mięso od szynki lub schabowe kotlety, które pokrojone w kostkę można szybko przyrządzić na grillowej patelni. Grillowana szynka pachnie wędzonką, bo użyłam oliwy BBQ. Specjalnie nie przesadzałam z przyprawami, bo mięso tak upieczone jest naprawdę aromatyczne.

tani obiad przepis

Podstawą obiadu są oczywiście dodatki. Frytki na pewno lubicie i wiecie jak przyrządzić, żeby były chrupiące. Cała tajemnica polega na obgotowaniu pokrojonych frytek. Mając ugotowane frytki nie muszę się aż tak spieszyć z ich smażeniem jak to ma się w przypadku niegotowanych frytek, które szybko zmieniają kolor.

Obok frytek innym dodatkiem do obiadu są oczywiście sosy  i dipy. Do tego typu dań świetnie pasuje guacamole i lekko doprawiona kwaśna śmietana. Tani obiad nie musi być nudny. Przy minimalnych nakładach można naprawdę przyrządzić danie, które nieźle pobudzi smakowe kubki. Uwielbiam takie jedzenie! Niecała godzina w kuchni i obiad gotowy!

tani_obiad_guacamole_frytki

Grillowana szynka

na 4 porcje

Składniki:

600 g mięsa od szynki wieprzowej

1 łyżeczka czarnego pieprzu

2 łyżki oleju BBQ o smaku wędzonki

1 łyżeczka soli

½ kg ziemniaków

2 awokado

1 czerwona cebula, mała

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku

150 g kwaśnej śmietany

sól i czarny pieprz do smaku

olej do smażenia frytek

grillowana szynka

Mięso pokrój w kostkę. dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z olejem BBQ. Odstaw na godzinę do zamarynowania. Ziemniaki obierz i pokrój na podłużne słupki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź, rozgrzej olej i usmaż frytki. Rozgrzej grillową patelnią i piecz mięso partiami, około 3 minuty. Upieczone mięso przełóż na naczynie i przykryj aluminiową folią.

Przekrój awokado na pół wyjmij miąższ łyżką i zgnieć widelcem. Wymieszaj awokado z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, sokiem z cytryny i cebulą. Na talerzu ułóż frytki. Na wierzchu połóż mięso po łyżce guacamole, kwaśnej śmietany i plastrze pomidora (opcjonalnie). Posyp resztę cebuli i pieprzem. Smacznego!

 

 

 

1 Komentarz

  • Ja mam zawsze problem z wymyśleniem obiadu i w ogóle z przyrządzeniem czegokolwiek (na szczęście zazwyczaj nie muszę), ale takie cudnie wyglądające danie chętnie bym zjadła ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *