Macie czasami problemy z wymyśleniem jakiegoś treściwego i taniego obiadu? Jak przyrządzić frytki, jakieś mięso, dip, żeby było smacznie i kolorowo? Może grillowana szynka… Jakieś warzywa, dipy…Uwielbiam cudować na talerzu. Wszystkie zdjęcia jakie Wam prezentuję na blogu są praktycznie przeglądem tego co jemy i jak jemy! Wierzcie mi moje wyrośnięte dzieci raczej by nie zjadły guacamole podane na pajdzie chleba ale jako dip do grillowanej szynki z frytkami to jak najbardziej.
Lubię mieć ładnie na talerzu i cieszyć się różnymi smakami. Choćby dzisiejszy tani obiad, a jednak ładnie podany i syty. Do tego przepisu można wykorzystać mięso od szynki lub schabowe kotlety, które pokrojone w kostkę można szybko przyrządzić na grillowej patelni. Grillowana szynka pachnie wędzonką, bo użyłam oliwy BBQ. Specjalnie nie przesadzałam z przyprawami, bo mięso tak upieczone jest naprawdę aromatyczne.
Podstawą obiadu są oczywiście dodatki. Frytki na pewno lubicie i wiecie jak przyrządzić, żeby były chrupiące. Cała tajemnica polega na obgotowaniu pokrojonych frytek. Mając ugotowane frytki nie muszę się aż tak spieszyć z ich smażeniem jak to ma się w przypadku niegotowanych frytek, które szybko zmieniają kolor.
Obok frytek innym dodatkiem do obiadu są oczywiście sosy i dipy. Do tego typu dań świetnie pasuje guacamole i lekko doprawiona kwaśna śmietana. Tani obiad nie musi być nudny. Przy minimalnych nakładach można naprawdę przyrządzić danie, które nieźle pobudzi smakowe kubki. Uwielbiam takie jedzenie! Niecała godzina w kuchni i obiad gotowy!
Grillowana szynka
na 4 porcje
Składniki:
600 g mięsa od szynki wieprzowej
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 łyżki oleju BBQ o smaku wędzonki
1 łyżeczka soli
½ kg ziemniaków
2 awokado
1 czerwona cebula, mała
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
150 g kwaśnej śmietany
sól i czarny pieprz do smaku
olej do smażenia frytek
Mięso pokrój w kostkę. dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z olejem BBQ. Odstaw na godzinę do zamarynowania. Ziemniaki obierz i pokrój na podłużne słupki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź, rozgrzej olej i usmaż frytki. Rozgrzej grillową patelnią i piecz mięso partiami, około 3 minuty. Upieczone mięso przełóż na naczynie i przykryj aluminiową folią.
Przekrój awokado na pół wyjmij miąższ łyżką i zgnieć widelcem. Wymieszaj awokado z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, sokiem z cytryny i cebulą. Na talerzu ułóż frytki. Na wierzchu połóż mięso po łyżce guacamole, kwaśnej śmietany i plastrze pomidora (opcjonalnie). Posyp resztę cebuli i pieprzem. Smacznego!
1 Komentarz
Ja mam zawsze problem z wymyśleniem obiadu i w ogóle z przyrządzeniem czegokolwiek (na szczęście zazwyczaj nie muszę), ale takie cudnie wyglądające danie chętnie bym zjadła ;)