Taco ślimaczki na imprezę!

Pizza zawsze sprawdza się na imprezę, a taco ślimaczki jeszcze lepiej! Po prostu są praktyczniejsze na imprezę. Taco ślimaczki to również połączenie taco z pizzą, czyli dwa dania w jednym. Ciasto na ślimaczki  to ciasto na pizzę, a nadzienie to mielone wołowe doprawione taco przyprawą. Lubię kmin rzymski, chili, kolendrę i taka właśnie jest taco przyprawa. Jeśli więc macie te przyprawy w domu to łatwo możecie zrobić własną mieszankę taco.

taco ślimaczki przepis party codo jedzenia

Taco bułeczki w postaci ślimaczków przypominają cynamonki. Bardzo lubię ten sposób pieczenia drożdżowych bułeczek zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Nadziewam je szynką lub piekę bułeczki ze szpinakiem i feta. Moja rodzina bardzo lubi taco, więc tym razem upiekłam bułeczki z nadzieniem taco. Jest to jedno z dań, które przyrządziłam na osiemnastkę mojego syna. Zrobiło niemałą furorę. Bardzo je polecam!

Taco ślimaczki

24 sztuki

Składniki:

700 g pszennej mąki

50 g świeżych drożdży

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżka oliwy

500 – 600 ml mleka

Nadzienie

500 g mielonej wołowiny

1 opakowanie taco przyprawy

1 cebula

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka kokosowego oleju lub masła do smażenia

1 łyżeczka soli

250 g mozzarella

1 łyżka suszonego oregano

4 łyżki sosu do pizzy

taco ślimaczki pizza nadziewane bułeczki codojedzenia przepis

Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku. Odważyć mąkę i wlać rozczyn, oliwę, dodać tymianek i zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sól. Zagniatać ciasto, aż pojawią się niteczki glutenu. Ja zagniatam ciasto w mikserze z hakiem przez około 10 minut. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso i taco przyprawę. Smażyć, aż mięso przestanie być czerwone i wtedy dodać przecier. Doprawić solą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Posmarować ciasto sosem do pizzy. Następnie rozprowadzić połowę nadzienia i zwinąć całość w rulon. Pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mozzarella. Piec w nagrzanym na 200ºC piekarniku nastawionym na termoobieg przez około 15 minut. Upieczone ślimaczki posypać oregano. Smacznego!

P.S.

Można piec obie blaszki ze ślimaczkami na raz, jeśli piekarnik ma termoobieg. Czas pieczenia będzie jednak wydłużony. Ja też zazwyczaj zmieniam pozycję blaszek po połowie czasu pieczenia.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *