Pizza zawsze sprawdza się na imprezę, a taco ślimaczki jeszcze lepiej! Po prostu są praktyczniejsze na imprezę. Taco ślimaczki to również połączenie taco z pizzą, czyli dwa dania w jednym. Ciasto na ślimaczki to ciasto na pizzę, a nadzienie to mielone wołowe doprawione taco przyprawą. Lubię kmin rzymski, chili, kolendrę i taka właśnie jest taco przyprawa. Jeśli więc macie te przyprawy w domu to łatwo możecie zrobić własną mieszankę taco.
Taco bułeczki w postaci ślimaczków przypominają cynamonki. Bardzo lubię ten sposób pieczenia drożdżowych bułeczek zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Nadziewam je szynką lub piekę bułeczki ze szpinakiem i feta. Moja rodzina bardzo lubi taco, więc tym razem upiekłam bułeczki z nadzieniem taco. Jest to jedno z dań, które przyrządziłam na osiemnastkę mojego syna. Zrobiło niemałą furorę. Bardzo je polecam!
Taco ślimaczki
24 sztuki
Składniki:
700 g pszennej mąki
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka oliwy
500 – 600 ml mleka
Nadzienie
500 g mielonej wołowiny
1 opakowanie taco przyprawy
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka kokosowego oleju lub masła do smażenia
1 łyżeczka soli
250 g mozzarella
1 łyżka suszonego oregano
4 łyżki sosu do pizzy
Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku. Odważyć mąkę i wlać rozczyn, oliwę, dodać tymianek i zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sól. Zagniatać ciasto, aż pojawią się niteczki glutenu. Ja zagniatam ciasto w mikserze z hakiem przez około 10 minut. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso i taco przyprawę. Smażyć, aż mięso przestanie być czerwone i wtedy dodać przecier. Doprawić solą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Posmarować ciasto sosem do pizzy. Następnie rozprowadzić połowę nadzienia i zwinąć całość w rulon. Pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mozzarella. Piec w nagrzanym na 200ºC piekarniku nastawionym na termoobieg przez około 15 minut. Upieczone ślimaczki posypać oregano. Smacznego!
P.S.
Można piec obie blaszki ze ślimaczkami na raz, jeśli piekarnik ma termoobieg. Czas pieczenia będzie jednak wydłużony. Ja też zazwyczaj zmieniam pozycję blaszek po połowie czasu pieczenia.
2 komentarze
O mamo jakie pyszności!! Wygląda bardzo apetycznie
Ekstra! Z chęcią spróbuję je zrobić jestem pewna że mi posmakują