Sos do kurczaka! Jaki sos przyrządzić do pieczonego kurczaka? Jest wiele dobrych sosów do kurczaka, a jednym z nich jest sos curry z jabłkiem i porem. Jestem fanką sosów do mięsa i tych na ciepło i tych na zimno. Moje dzieci wręcz domagają się sosu, kiedy przyrządzam smażone lub pieczone mięso, również ryby. Często też gotuję miso bezpośrednio w sosie ale ugotowanie samego sosu to żaden problem.
Sos do kurczaka z porem, jabłkiem i curry jest pyszny, aromatyczny i delikatnie ostry. Bardzo lubię dodawać por do sosu zamiast cebuli. Por jest delikatniejszy w smaku i świetnie pasuje z jabłkiem. W tym przepisie na sos pokroiłam pora i dodałam na koniec do sosu. Jeśli wolicie gładki sos to można go zmiksować. Ja zmiksowałam sos przed dodaniem pora i tymianku.
Sos do kurczaka
0k.0,75 L
Składniki:
2 mniejsze jabłka, winne
1 mały por
400 ml warzywnego buljonu
sos z pieczonego kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka świeżego tymiankua
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki curry w proszku
¼ łyżeczki sriracha
100 ml śmietanki, min 30% tłuszczu
sól do smaku
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Smaż na maśle przez 3 minuty wraz z przyprawami. Wlej bulion i sos z pieczonego kurczaka. Gotuj sos przez 5 minut i zmiksuj. Postaw z powrotem na kuchni. Wlej śmietankę, dodaj sriracha i zagotuj. Pokrój pora w cienkie krążki i lekko zeszklij na maśle. Dodaj por do sosu. Dopraw sos solą i ewentualnie pieprzem. Posyp świeżym tymiankiem. Polej kurczaka sosem, a resztę podaj w sosjerce. Po ochłodzeniu sos lekko zgęstnieje.
5 komentarzy
Z chęcią taki sos też byśmy wykorzystały do innych i niekoniecznie mięsnych dań :)
Ślicznie wygląda, tak słonecznie i wiosennie :)
Muszę wypróbować. Pasuje mi taka propozycja!
Zapraszam na mój przeniesiony blog na nowy adres :)
sosik wygląda bardzo apetycznie ;)
Bulion piszemy przez „i”. Sos wypróbuję.