Jest tak u nas zimno, że bez zupy po prostu się nie obędzie. Dzisiaj zupa na ostro z trzema rodzajami fasoli, zieloną soczewicą i chorizo. Zupa pachnąca rzymskim kminem i tymiankiem. Zupa musi być gorąca, sycąca i smaczna, za każdym razem inna. Na blogu zupa fasolowa z chorizo to zupa numer 29…i na pewno nie ostatnia.
Składniki:
na 5 – 8 porcji
- 100 ml czarnej fasoli
- 100 ml fasoli pimento
- 100 ml białej fasoli, małej
- 100 ml zielonej soczewicy
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- 1 marchewka
- 1 batat
- 1 cebula, duża
- 4 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka prażonych nasion kminu rzymskiego, w całości
- sól do smaku
- 4 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
- ½ łyżeczki pieprzu kajenskiego
- 3 łyżki oliwy
- około 2 l mięsnego bulionu
- 1 chorizo salami, o smaku papryki, około 300 g
Wykonanie:
- Namocz fasole, każdą w osobnej miseczce najlepiej na noc. Na drugi dzień ugotuj wszystkie fasole w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Czarna fasola bardzo barwi, więc aby zupa wyglądała ładnie i było widoczne, że są 3 rodzaje fasoli najlepiej przyrządzić je według podanej procedury.
- Warzywa, cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie wraz z przyprawami.
- Przełóż warzywa do dużego garnka, dodaj fasole, opłukaną soczewicę, przecier pomidorowy, pastę curry i bulion. Gotuj zupę, aż warzywa, fasola i soczewica będą miękkie. Dopraw solą i tymiankiem.
- Chorizo pokrój w plasterki i podsmaż na suchej patelni. Podaj zupę z plasterkami chorizo.
Dla smakoszy delikatnych, kremowych zup polecam zupę z kalafiora, miłośnikom kapuśniaka, zupę z brukselki i białej kapusty, a kto lubi szpinak to polecam zupę szpinakową według przepisu Adama chrząstkowskiego, z którym miałam przyjemność gotować w zeszłym roku.
14 komentarzy
Nie przepadam za fasolą, ale ta zupa wygląda tak apetycznie, że już bym chciała ją pałaszować:)
A ja lubię fasolę zamiast mięsa…
Doskonała,uwielbiam dodatek chorizo w potrawach i zupie też.
dziękuję!
Musi być pyszna i zdrowa, bo ma w sobie wiele warzyw i w dodatku znalazł się wśród nich nawet batat, a ja mam ostatnio mam dużą ochotę na słodkie ziemniaki. Chętnie przygotuję taką zupę, jak znajdę trochę czasu.
Twoje zdjecia są coraz lepsze :)
Dziękuję Marta! Staram się…zajmuje mi to jeszcze mnóstwo czasu,a niedługo zacznę kurs fotografowania…
Pozdrawiam
Wygląda obłędnie :) Kocham chorizo ! Idealna zupa zimowa :)
Dziękuję! Bardzo polecam
super, zwłaszcza na te mrozy ;)
Tak, masz rację
Wygląda bardzo apetycznie:)
O dziękuję!
Uwielbiam takie zupy, zwlaszcza zimowa pora :)
Tak, szczegœlnie zimową porą