Zapraszam na kolejną pyszną sałatkę z udziałem szparagów, tym razem w połączeniu z tuńczykiem i białą fasolą. Lekka sałatka, łatwa do przyrządzenia, w sam raz na letnie upały czy lunch do pracy.
Do tej sałatki z tuńczyka przygotowałam prosty winegrett, który doprawiłam świeżym estragonem. Estragon to przyprawa, którą właściwie rzadko używam ale w tej sałatce po prostu świetnie spełnij swoje zadanie. Spróbujcie sami!
Sałatka z tuńczykiem, fasolą i szparagami
Składniki:
- 150 ml białej fasoli jaś
- 1 puszka tuńczyka w wodzie
- 250 zielonych szparagów
- 1 łyżka kaparów
- 1 mała czerwona cebula
- 2 msk olivolja
- 1 łyżka winnego octu
- 2 łyżeczki świeżego estragonu
- 50 g rucola lub innej sałaty
- kilka rzodkiewek
Wykonanie:
- Namocz fasolę na noc w wodzie. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź tuńczyka z zalewy.
- Odetnij kłosy i zdrewniałe końcówki szparagów. Podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 5- 6 minut w zależności od grubości łodyg. Na 30 sekund przed końcem gotowania wrzuć kłosy. Odcedź szparagi i opłucz w zimnej wodzie.
- Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Wstrząśnij oliwę z winnym octem.. Posiekaj drobno estragon i dodaj do dressingu. Dopraw solą i grubo zmielonym czrnym piperzem. Opłucz i osusz sałatę.
- Wymieszaj lekko tuńczyka z fasolą, szparagami, cebulą, kaparami i rzodkiewkami. Dodaj rucola, a na koniec polej sałatkę dressingiem.
Wyglada smacznie i zdrowo!
Oj tak!
wszystko co z tuńczykiem bardzo lubię
Same pyszne składniki
Też tak myślę!
Oj, zjadłabym taką sałatkę ;)