Kto kocha makaron to na pewno polubi fusilli z kiełbasą i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym. Makaron na obiad przyrządzam przynajmie raz w tygodniu. Często jeśli nie chce mi się gotować. Zawsze mam paczkę makaronu i pomidory z kartonu. Jakaś kiełbasa też się znajdzie…Kilka minut i obiad gotowy. Kiełbasa z makaronem to może niewymyślne danie ale smaczne i syte. Moja rodzina bardzo je lubi.
Fusilli z kiełbasą
Składniki:
na 4-6 porcji
500 g kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki tapenady, tutaj przepis
1 łyżka oleju
2 x 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
200 ml słodkiej śmietany
70 g świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku
300 g fusilli, waga sucha
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. zeszklij na oliwie. Dodaj tapenadę i smaż przez minutę. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój w plasterki. Do makaronu możesz użyć dowolnej kiełbasy lub dobrej jakości parówkowej. Dodaj do cebuli i smaż aż kiełbasa się zrumieni. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wsyp z powrotem do garnka. Dodaj do kiełbasy pomidory i śmietankę, dopraw solą, pieprzem i zagotuj sos. Opłukaj szpinak i dodaj do sosu. Szpinak powinien jedynie lekko zwiędnąć. Podaja fusilli gorące z kolorową sałatą.
3 komentarze
takie dania są fajne, szybko, smacznie więc czegóż chciec więcej
No właśnie!
Dobra kiełbaska i potem pysznie pachnie w całym domu :D