Dzisiaj przyjechał do nas w odwiedziny nasz najstarszy syn. Oczywiście mamusia upiekła czekoladowe ciasto, a jakże ulubione synusia. Nowy przepis na brownie zawsze znajdzie chętnych. Alex odwiedza mój blog, gotuje i piecze korzystając z moich propozycji. Przepis na brownie jest ulubionym , bo to takie wdzięczne ciasto do pieczenia. Zawsze się uda!
Ten przepis na brownie nie zawiera glutenu. Dziewczyna syna jest wrażliwa na gluten, więc zamiast tradycyjnej mąki użyłam zmielonych migdałów i kokosowej mąki. Jest to czekoladowe brownie z mocnym akcentem orzechowym, Migdały w środku, mieszanka orzechowa na wierzchu…Nic dziwnego, że moje dziecie było zadowolone.
Przepis na brownie
Składniki:
prostokątna foremka 18 cm x 25 cm
250 g brązowego cukru
150 g masła
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
125 g zmielonych migdałów
3 łyżki kokosowej mąki
sól morska do posypania
150 g czekolady
40 g kakao
4 jajka
½ łyżeczka sody
sól morska do posypania
100 g różnych orzechów do posypania
Włóż masło do rondelka. Podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj cukier i kakao. Mieszaj aż składniki się połączą. Zdejmij z kuchni. Dodaj po jednym jajku energicznie mieszając. Wymieszaj migdały z kokosową mąką, sodą i dodaj do czekoladowej masy. Pokrój grubo czekoladę i jeszcze raz wymieszaj. Wylej masę do natłuszczonej formy, wygładź, posyp orzechową mieszanką i solą. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika brownie powinno być miękkie na środku. Odstaw brownie do ostygnięcia. Pokrój na kwadraty i podaj z bitą śmietaną lub waniliowymi lodami.
11 komentarzy
Brownie uwielbiam, ale z orzechami jeszcze nie robiłam. Z chęcią przetestuję :-)
Polecam!
uwielbiam brownie :) Pysznie wygląda :)
Ja też!
Wspaniale wygląda tak napakowane orzechami :-)
Też mi smakowało. Na pierwszy rzut oka przypomina rocky road…
Pyszna ta warstwa orzechów!
Już kochamy tą strukturę ciasta <3
Ja też!Polecam!
ja dzis wrzucę do brownie truskawki <3 :)
Też lubię brownie z owocami https://codojedzenia.pl/brownie-z-jezynami/