Bułki ze szpinakiem

Kwietniowe wyzwanie  to bułki ze szpinakiem, do których pieczenia zaprosiła nas Ania wraz z Tosią. Dawno nie piekłam smakowego chleba, a tym bardziej ze szpinakiem. Przepis musiałam trochę zmodyfikować, częściowo bo nie mogłam znaleźć mojej foremki do muffinków, no i mój zakwas zapomniałam dokarmić, więc dodałam odrobinę drożdży, aby mieć pewność, że bułki wyrosną. Dodałam również razową mąkę.

Bułki są bardzo smaczne, idealne pieczywo na śniadanie. Szpinak neutralny w smaku, więc u mnie bułeczka podana z owczym twarożkiem i dżemem.

przepis bułki ze szpinakiem

Przepis na bułki ze szpinakiem

Składniki:

16 bułeczek

Wersja na zakwasie i na drożdżach

300 g aktywnego zakwasu żytniego

10 g drożdży

600 g mąki pszennej  + 200 g + do podsypania

200 g mąki razowej żytniej

450 ml letniej wody

2 łyżeczki soli

200 g świeżego szpinaku

2 łyżki mleka

2 łyżki słonecznika do posypania

bułki ze szpinakiemDo misy wsyp mąkę, dodaj aktywny zakwas. Stopniowo wlewaj letnią wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrób ciasto ręką lub robotem przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i lekko lepiące. Pod koniec wyrabiania dodaj sól.

Podziel ciasto na dwie części, jedną z nich przełóż do misy, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i postaw w ciepłym miejscu.
Do drugiej części dodaj drobno pokrojony szpinak i około 200 g mąki. Wyrabiaj przez kolejne 2-3 minuty, aż osiągniesz elastyczne zielone ciasto. Przykryj i pozostaw w miejscu bez przeciągów na 3-4 h.
Wyrośnięte białe ciasto połóż na oprószonym mąką blacie. Rozciągnij na prostokąt  o grubości 0,5 cm. W razie potrzeby podsyp mąką.
Następnie rozciągnij zielone ciasto na mniejszy prostokąt o ok. 1-2 cm krótszy. Połóż zielony prostokąt z ciasta na białym i zawiń jak roladę.
Roladę podziel na 16 części. Bułeczki trochę zaokrąglij jeśli pieczesz bezpośrednio na blasze. Ja piekłam na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do podrośnięcia.
Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp słonecznikiem. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15-20 minut.

bułki na śniadanie

Zawijane bułki ze szpinakiem znajdziecie na blogach:

Akacjowy blog

Codziennik kuchenny

Konwalie w kuchni

Kuchennymi drzwiami

Ogrody Babilonu

Polska zupa

Rozważania o kuchni i nie tylko

W poszukiwaniu slow life

Zacisze kuchenne

23 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *