Popękane ciasteczka limonkowe

Te pyszne kruche ciasteczka na pewno znacie. Robiłam już popękane ciastka czekoladowe z nadzieniem, które są bardzo smaczne i… no właśnie dekoracyjne. Popękane jak dno wyschniętej rzeki, przyciągające uwagę. Kolej na popękane ciasteczka limonkowe, kruche ciasteczka z dodatkiem soku i otartej skórki z limonki jak i kokosowych wiórków, równie przyciągające wzrok i pobudzające smakowe kubki.

ciasteczka popękane limonkowePopękane ciasteczka limonkowe

Składniki:

24 ciasteczka

225 g mąki

2 ½ łyżki kokosowych wiórków

100 g cukru + 3 łyżki do obtoczenia

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 duże jajko

80 g masła, miękkiego

szczypta soli

3 łyżki soku  i starta skórka z limonki

3 łyżki cukru pudru

ciasteczka popękaneZmiksuj masło z cukrem. Dodaj jajko, a następnie sok i otartą skórkę z limonki. Wymieszaj mąkę z proszkiem i wiórkami. Dodaj do masy maślanej i połącz w jedną całośc. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Przygotuj blaszkę, która pomieści 24 ciastka. Wyłóż pergaminem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj 24 kulki, około 25 gram każda. Każdą kulkę obtocz w cukrze, a następnie w cukrze pudrze. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 15 minut. Przechowuj w suchym miejscu.

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *