Pyszne brownie bezglutenowe

Długo się zastanawiałam jaki przepis na  niedzielne ciasto wam zaproponować. Ze względu na prośby o ciasto bezglutenowe wybór padł na pyszne brownie oczywiscie bezglutenowe.

brownie bezglutenoweCo takiego to brownie zawiera, ze jest bezglutenowe? Czarna fasole!  Nie zartuje, a brownie jest tak pyszne, ze się nie spodziewałam… Moja rodzinka toleruje gluten, ale to brownie na pewno zrobię nie jeden raz. Jest takie wilgotne i delikatne w smaku, a fasoli w ogóle się nie wyczuwa.

To brownie zawiera jedynie trzy łyżki oleju kokosowego i 200 g gorzkiej czekolady, więc jest też o wiele mniej kaloryczne niż brownie mocno czekoladowe.

brownie czekoladowe bezglutenowe

Przepis na pyszne brownie bezglutenowe

Składniki:

20 brownies

foremka 30 cm x 20 cm

  • 450 g ugotowanej czarnej fasoli, purre
  • 3 łyżki oleju kokosowego (może być rzepakowy)
  • 3 jajka
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 łyżeczka waniliowego extraktu
  • 2 dl brązowego cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Fasolowe purre, olej, kakao,waniliowy extrakt, cukier i połowę posiekanej czekolady wymieszaj mikserem. Na końcu dodaj jajka i pomiksuj przez chwilę.
  • Wyłóż masę do foremki wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp resztą czekolady.
  • Piecz brownie w piekarniku na 170ºC (termoobieg) przez 20 minut. Ostudź brownie przed pokrojeniem.

przepis na brownies

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *