Tort kanapkowy z tuńczykiem

Mój mąż uwielbia tort kanapkowy. Zawsze robię taki tort na jego urodziny. W tym roku zrobiłam tort kanapkowy z tuńczykiem. Moje kochanie było w siódmym niebie! Tort też mi bardzo smakował. Pierwszy raz zrobiłam wytrawny tort z tuńczykiem i muszę przyznać, że był to niezły pomysł.

tort kanapkowy z tuńczykiem

 

Tort  kanapkowy jest bardzo popularny w Szwecji i nazywa się tutaj smörgåstårta. W zeszłym roku zrobiłam tort kanapkowy  z krewetkami, który jest jakby standardowym tortem kanapkowym. Zawsze piekę spód do tortu sama, bo wiadomo domowy wypiek jest zawsze lepszy, więc dzisiejszy przepis zacznę od spodu.

tort kanapkowy na zimno

Przepis na tort kanapkowy z tuńczykiem

Składniki:

Spód do tortu

  • 25 g drożdży
  • 3 dl zimnej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 7 dl mąki
  • 1 ½ łyżeczki soli

Nadzienie z jajek

  • 5 jajek, ugotowanych na twardo, posiekane
  • 2 jabłka, pokrojone w kostkę
  • 2 dymki ze szczypiorem, posiekane
  • 2 dl kremu fraiche
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sól do smaku

Nadzienie z tuńczykiem

  • 1 puszka tuńczyka z wody
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • 1 dl kremu fraiche
  • 1 dl majonezu

Do dekoracji

  • 2 dl krem fraiche
  • 1 dl majonezu
  • 3 pomidory kiściowe koktajlowe
  • 2 jajka
  • kapary koktaljowe
  • szczypiorek
  • zielona sałata, np. roszponka

Wykonanie:

  • Zacznij od upieczenia spodu do tortu. Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj oliwę, mąkę i sól i zarób gładkie, elastyczne ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 minut, po czym przełóż ciasto do okrągłej formy ( moja o średnicy 26 cm). Piecz na 200ºC, termoobieg przez 25 minut. 
  • Zrób nadzienie z jajek  i nadzienie z tuńczykiem, mieszając podane składniki.
  • Wystudzony spód przekrój na 3 placki. Pierwszy placek posmaruj nadzieniem z jajek i przykryj drugim plackiem. Na wierzch nałóż nadzienie z tuńczyka i przykryj trzecim plackiem.
  • Wymieszaj majonez z kremem fraiche i posmaruj cały tort. Tak przygotowany tort owiń w folię i włóż do lodówki na kilka godziń lub na noc.
  • Gotowy tort udekoruj.

zimny bufet

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *