Chleb pszenno żytni na zakwasie

Chleb pszenno żytni na pszennym zakwasie, piekłam całkiem niedawno. Uwielbiam ten chleb, bo mi najbardziej przypomina polski chleb. Jest to bardzo prosty przepis na chleb na zakwasie, choć chleb jak każdy chleb na zakwasie potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli więc planujecie piec chleb na zakwasie, to lepiej to zrobić w weekend czy inny wolny dzień.

chleb pszennozytni na zakwasie

Przepis na chleb pszenno żytni na zakwasie

Składniki:

na 2 bochenki

  • 800 g mąki pszenej chlebowej
  • 200 g mąki żytniej chlebowej
  • 500 g pszennego zakwasu
  • 450 – 500 g wody
  • 1łyżka soli

Wykonanie:

  • W dużej misce (u mnie asystent kuchenny) umieść wszystkie składniki, ale zaczekaj z solą. Zagnieć elastyczne ciasto, mechanicznie przez 7 minut. Dodaj sól i zagniataj dalej przez następne 7 minut.
  • Zrób glutenowy test. Jeśli ciasto rozciąga i tworzy cienką błonę jest już dobrze wyrobione. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie złóż ciasto chlebowe i włóż z powrotem do miski do wyrośnięcia na godzinę. Powtórz składanie ciasta i pozostaw w spoczynku na 10 minut. uformuj dwa bochenki, włóż do koszyków obsypanych mąką owiń w folię i pozostaw do ostatecznego wyrośnięcia na 60 minut.
  • Wyjmij chleb z koszyka wyłóż a blachę, zrób skośne nacięcia i piecz najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz chleb jeszcze przez 15 – 20 minut.
  • Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na kratce.

przepis na chleb na pszennym zakwasiePrzepis dodaję do grudniowej piekarni na Na zakwasie i na drożdżach.

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *