Faworki z cynamonem

W karnawale obowiązkowo trzeba zrobić faworki, więc do weekendowej kawy proponuję faworki w szwedzkim stylu, z cynamonem. Szwedzi uwielbiają cynamon i dodają go prawie do wszystkiego. Faworki zwane po szwedzku kläneter to bardzo popularny świąteczny  deser, w przeciwieństwie do Polski, gdzie faworki tu i ówdzie zwane chrustem smaży się w karnawale. Ja też pozostaję przy tej tradycji. Oto przepis na moje pierwsze w tym karnawale faworki z cynamonem

faworki Faworki z cynamonem

Składniki:

1 jajko

1 żółtko

2 ½ łyżki cukru

2 łyżki rozpuszczonego masła

1 łyżeczka rumu

150 g mąki

utarta skórka z połowy cytryny

½ łyżeczki soku z cytryny

olej do smażenia

Dodatkowo

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka cynamonu

faworki z cynamonemZmiksuj jajka z cukrem, masłem, skórką i rumem. Dodaj mąkę i miksuj do połączenia. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 10 minut. Rozgrzej olej w małym rondelku. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko (nie podsypuj mąką) i radełkiem wycinaj paski na kształt łódek o szerokości 3 cm. Każdy pasek natnij na środku i przewlecz końcówkę przez otwór. Smaż faworki w nagrzanym oleju po obu stronach, uważając aby faworki . Układaj faworki na papierowym ręczniku. Ostudzone posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *