Przepis na chiapati

Obiecałam kiedyś przepis na chiapati. Nigdy nie mogę zdążyć zrobić zdjęcia, bo podpłomyki chiapati są bardzo popularne u nas w domu. Przepis pochodzi od mojej pakistańskiej przyjaciółki. Przepis jest wypróbowany już wiele razy i z doświadczenia mogę powiedzieć, że chiapati są naprawdę dobre i łatwe w wykonaniu. Piekę je na patelni, a ostatnio na granitowej.   Tajemnicą jest aby placki na chiapati jak najcieniej rozwałkować i piec na bardzo rozgrzanej patelni.

chiapati,pakistński chlebChiapati świetnie pasuje do różnego rodzaju gęstych gulaszy czy curry. Upieczony  chiapati należy szybko owinąć w ściereczkę i włożyć do torebki, ponieważ szybko obsychają i stają się twarde.

Przepis na chiapati

Składniki:

na 10 chiapati o średnicy 20 cm

200 ml orkiszowej mąki, pełnoziarnistej

200 ml mąki pszennej

175 ml wrzątku

2 łyżki oliwy

¾ łyżeczki soli

chiapati chlebekWymieszaj mąki z solą. Dodaj wrzątek i oliwę i zmiksuj do połączenia. Następnie rękoma zagnieć ciasto. Ciasto powinno być bardzo miękkie ale nie klejące, aby mogło się rozwałkować bez podsypywania mąki. Owiń folią i pozostaw na 30 minut. Podziel ciasto na 10 porcji, około 50 gram każda i rozwałkuj na 10 placków o średnicy 20 cm. Piecz chiapati na rozgrzanej patelni po obu stronach około 30 sekund po każdej. Wyrastające pęcherze przyciśnij przez papierowy ręcznik. Każdy upieczony chiapati od razu owiń ściereczką i włóż do foliowej torebki, aby się nie zeschły.

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *