Tort bezowy fistaszkowy

Tort bezowy fistaszkowy to wspaniały tort na każdą okazję, u nas na niedzielny deser. Tort bezowy to połączenie słodko słonych smaków, które idealnie harmonizują z chrupiąco  bezą. Dla mnie rewelacja!  Tort bardzo słodki…Nie ma co ukrywać, że to kaloryczna bomba. Jednak pochłonięta w mgnieniu oka. Uwielbiam bezę, więc kiedy tylko mam możliwość to piekę tort bezowy.

tort bezowy
Tort bezowy

Składniki:

Beza

6 białek

200 g cukru

50 g trzcinowego cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka ziemniaczanej skrobii

Nadzienie

300 ml śmietanki

2 łyżki cukru pudru

4 czubate łyżki masła fistaszkowego

150 g słonych orzechów ziemnych

90 g trzcinowego cukru


tort bezowy rozkrojonyZacznij od upieczenia bezy. Ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kiedy białka będą sztywne zacznij dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując, tak aby cukier zdążył się rozpuścić. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia. Narysuj 2 koła o średnicy 22 cm. Rozprowadź bezę w obrębie każdego koła i wstaw do piekarnika nastawionego na 110ºC na termoobiegu. Piecz bezę przez 90 minut. Pozostaw w piekarniku do następnego dnia. Przygotuj karmelizowane fistaszki. Rozpuść cukier na małej patelni cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj orzechy i wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięte fistaszki grubo pokrój.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Wymieszaj z fistaszkowym masłem. Połóż pierwszy spód na paterze i rozprowadź większość kremu. Przykryj bezą. Na wierzchu rozsmaruj resztę fistaszkowej śmietany. Posyp tort orzechami.

 

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *