Do Siego Roku!

Kochani! Dziękuję Wam, że odwiedzacie mój blog i zostawiacie miłe i inspirujące komentarze. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2014 i spełnienia noworocznych marzeń. Pewnie jak ja macie ich mnóstwo, ambicje, plany na przyszłość…najwyższy czas na ich realizację!

A jeśli jeszcze macie czas to zapraszam na ostatni przepis w tym roku, a mianowicie mini tarty z jarmużem i z serem cheddar udekorowane włoskimi orzechami.

mini tarty z jarmużem

Mini tarty z jarmużem i serem cheddar

Składniki:

na 12 mini tart

Ciasto na tartę

  • 300 ml mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 ml kremowego serka
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 200 g jarmużu, u mnie mrożony
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml startego cheddara
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietankii
  • 100 ml mleka
  • orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie:

  • Z podanych składników zrób kruche ciasto. Nie ugniataj, tylko lekko połącz. Zawiń w folię i włóż do lodówki na conajmniej godzinę.
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj jarmuż i smaż dopóki jarmuż nie odparuje. Przypraw solą i pieprzem.
  • Ciasto podziel na 30 gramowe porcje, rozwałkuj w krążki i wyłóż nimi formę do muffinek. Podpiecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 5 minut.
  • Podpieczone tarty napełnij nadzieniem. Wymieszaj jajka z mlekiem i śmietaną, dopraw solą i pieprzem i wylej na nadzienie. Na koniec posyp startym serem i piecz na 175ºC (termoobieg) przez około 20 minut.
  • Upieczone tarty udekoruj  połówkami włoskich orzechów.

tarta z jarmużem i cheddar

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *