Panna cotta z porzeczkową galaretką

Na dzisiejszy mecz proponuję deser białoczerwony, panna cotta z porzeczkową galaretką. Przepis na panna cotta jest bardzo prosty. Wystarczy zagotować śmietankę i rozpuścić w niej żelatynę. Prosty deser, który można przyrządzić na wiele sposobów np. z porzeczkową galaretką. Do tak wspaniałego deseru pasuje tylko domowa naturalna galaretka. Oczywiście do panna cotta można wykorzystać dowolne owoce sezonowe.

panna cotta

Przepis na panna cotta

Składniki:

6 porcji

250 ml pełnotłustego mleka

2½ łyżeczki żelatyny w proszku

½ l śmietanki, u mnie 36%

100 g cukru

1 laska wanilii

250 g greckiego jogurtu, 10%

Galaretka z porzeczki

500 g czerwonej porzeczk

150-200 g cukru

1 łyżeczka żelatyny

deser panna cottaŻelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Natnij wzdłuż waniliową laskę, wyskrob nasionka. Zagotuj mleko z cukrem, laską wanilii i nasionkami. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie przelej mleko przed sito. Dodaj śmietankę i zagotuj. Dodaj teraz napęczniałą żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Przestudzoną mieszankę wymieszaj z jogurtem i napełnij na przemian z prawie zastygającą galaretką. Udekoruj lekko zmrożonymi porzeczkami.

Przyrządzenie galaretki. Zagotuj porzeczkę z cukrem. Gotuj i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, około 10 minut. Przetrzyj gorące owoce przez sito. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Kiedy galaretka zacznie się ścinać przystąp do montowania deseru.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *