Przepis miesiąca – lekkie sałatki

Zupełnie zapomniałam, że to początek nowego miesiąca, a więc czas na przepis miesiąca, którego tematem w czerwcu będą lekkie sałatki. Lekkie sałatki to typowe danie na lato, no bo komu chce się gotować w upały.

lekkie sałatki

Dzisiaj proponuję sałatkę tabbouleh w nowym wydaniu, a mianowicie tabbouleh z ciecierzycą i halloumi panierowanym w sezamie. Tabbouleh to orientalna sałatka, której głównymi składnikami są bulgur, natka pietruszki, oliwa i sok z cytryny. Wzbogaciłam sałatkę o świeżą kolendrę, a poza tym dodała ciecierzycę i halloumi. Tak przygotowana sałatka tabbouleh jest wspaniałym daniem na letnią kolację, dodatkiem do grilla czy daniem bufetowym.

przepis sałatka tabbouleh

Lekka sałatka tabbouleh z ciecierzycą i halloumi

Składniki:

na 4 porcjie

  • 150 ml bulgur
  • 300 ml warzywnego bulionu
  • 150 ml posiekanej natki pietruszki
  • 1 doniczka świeżej kolendry
  • 2 dymki
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1mała puszka ciecierzycy, u mnie 180 gram
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona chili
  • ½ cytryna
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, uprażone i zgniecione
  • 50 ml oliwy
  • 125 g halloumi
  • 2 łyżki sezamu
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

sałatka tabbouleh z ciecierzycą

Ugotuj bulgur w bulionie i odparuj. Pokrój dymki w kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój kolendrę. Oczyść chili z nasion i gniazdek i pokrój w drobną kostkę. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie warzywa, zioła i przyprawy wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Nie za dużo soli, bo halloumi jest dosyć słone. Odcedź i opłucz ciecierzycę. Dodaj do sałatki.

Pokrój halloumi w kostkę i popędzluj oliwką. Obtocz halloumi w sezamie (wybierz sezam łuskany) i usmaż na patelni. Dodaj halloumi do sałatki i lekko wymieszaj. Podawaj sałatkę letnią.

 

25 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *