Ciasto z bakaliami i marcepanem

Ciasto z bakaliami i marcepanem…Pozostało kilka dni do świąt, więc pora na wypieki. W tym rok upiekłam ciasto z bakaliami i marcepanem. To ciasto “dojrzewa” i staje się wilgotne z czasem, więc można je upiec na dwa tygodnie przed świętami. Jest to typowe angielskie ciasto świąteczne z mnóstwem suszonych owoców i orzechów na mące grahamce. Smaczne i aromatyczne. Bakalie można wybrać według uznania. Morele, suszona żurawina, rodzynki i włoskie orzechy to moje ulubione. Ciasto z bakaliami jest przepyszne. Słodkie, aromatyczne i takie świąteczne. Jego smak dodatkowo podkreśla sok i otarta skórka z pomarańczy. Po prostu bajka!

ciasto_z_bakaliami

Ciasto z bakaliami

Składniki:

na formę o średnicy 18 cm i wysokości 15 cm

125 g suszonych moreli

125 g suszonej żurawiny

2 duże pomarańcze, otarta skórka i sok

125 g włoskich orzechów

125 g marcepanu

175 masła, miękkiego

175 g jasnego cukru muscovado

3 jajka

250 g mąki grahamki

250 g rodzynek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

Do dekoracji

150 g białego marcepanu

kolorowa posypka

cukier puder

ciasto_swiateczneNastaw piekarnik na 160ºC bez termoobiegu. Pokrój w kostkę morele, orzechy przekrój na pół. Z marcepanu uformuj kulki. Wyciśnij sok z pomarańczy i otrzyj skórkę. Umieść masło w misie i utrzyj z cukrem. Pod koniec ucierania dodaj po jednym jajku. Jeśli zaczną się pojawiać grudki wsyp trochę mąki. Dodaj bakalie, sok i skórkę z pomarańczy na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem i cynamonem. Mieszaj aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodaj marcepanowe kulki i wymieszaj jeszcze raz.

ciastoDno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wytnij pasek o szerokości 15 cm. Posmaruj formę tłuszczem i przyklej pasek wzdłuż boku formy. Wyłóż ciasto do formy. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 150ºC i piecz jeszcze przez 60-80 minut. Ciasto powinno być sprężyste na środku i lekko odchodzić od boków. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika. Pozostaw w formie przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy, oderwij papier i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto owiń w folię i przechowuj w suchym miejscu. Z marcepanu wytnij gwiazdki, ukręć kule i udekoruj nimi ciasto. Na początku ciasto kruszy się. W miarę czasu staje się bardziej zbite ale jest wciąż wilgotne.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *