Ciasto z bakaliami i marcepanem…Pozostało kilka dni do świąt, więc pora na wypieki. W tym rok upiekłam ciasto z bakaliami i marcepanem. To ciasto „dojrzewa” i staje się wilgotne z czasem, więc można je upiec na dwa tygodnie przed świętami. Jest to typowe angielskie ciasto świąteczne z mnóstwem suszonych owoców i orzechów na mące grahamce. Smaczne i aromatyczne.
Bakalie można wybrać według uznania. Morele, suszona żurawina, rodzynki i włoskie orzechy to moje ulubione. Ciasto z bakaliami jest przepyszne. Słodkie, aromatyczne i takie świąteczne. Jego smak dodatkowo podkreśla sok i otarta skórka z pomarańczy. Po prostu bajka!
Ciasto z bakaliami
na formę o średnicy 18 cm i wysokości 15 cm
Składniki:
125 g suszonych moreli
125 g suszonej żurawiny
2 duże pomarańcze, otarta skórka i sok
125 g włoskich orzechów
125 g marcepanu
175 masła, miękkiego
175 g jasnego cukru muscovado
3 jajka
250 g mąki grahamki
250 g rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Do dekoracji
150 g białego marcepanu
kolorowa posypka
cukier puder
Nastaw piekarnik na 160ºC bez termoobiegu. Pokrój w kostkę morele, orzechy przekrój na pół. Z marcepanu uformuj kulki. Wyciśnij sok z pomarańczy i otrzyj skórkę. Umieść masło w misie i utrzyj z cukrem. Pod koniec ucierania dodaj po jednym jajku. Jeśli zaczną się pojawiać grudki wsyp trochę mąki. Dodaj bakalie, sok i skórkę z pomarańczy na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem i cynamonem. Mieszaj aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodaj marcepanowe kulki i wymieszaj jeszcze raz.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wytnij pasek o szerokości 15 cm. Posmaruj formę tłuszczem i przyklej pasek wzdłuż boku formy. Wyłóż ciasto do formy. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 150ºC i piecz jeszcze przez 60-80 minut. Ciasto powinno być sprężyste na środku i lekko odchodzić od boków. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika. Pozostaw w formie przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy, oderwij papier i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto owiń w folię i przechowuj w suchym miejscu. Z marcepanu wytnij gwiazdki, ukręć kule i udekoruj nimi ciasto. Na początku ciasto kruszy się. W miarę czasu staje się bardziej zbite ale jest wciąż wilgotne.
1 comment
Znakomite na Swięta ! Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Swiąt :)