Czekoladowe muffinki a`la kladdkaka

Pewnie niektórzy z Was znają już moje szwedzkie wypieki, a wśród nich kladdkaka. Kladdkaka to rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Przypomina nieco ciasto lawa ale nie jest aż tak płynne. Inspirowana przepisem na kladdkaka postanowiłam upiec czekoladowe muffinki a`la kladdkaka. Zazwyczaj już same czekoladowe muffinki zaspokajają moje czekoladowe fantazje, ale postanowiłam jeszcze na czekoladowy krem, którym uwieńczyłam muffinki. O mamo! Dawno nie piekłam czekoladowego ciasta, więc te muffinki po prostu zostały pochłonięte! Szczęście, że zdążyłam zrobić zdjęcia! Bardzo je polecam!

czekoladowe muffinki

Dzisiaj piątek, więc jeśli snujecie plany co upiec na niedzielę to polecam czekoladowe muffinki. Ja też będę je znowu piec, bo są przepyszne. Zaspokoją pragnienia każdego czekoholika!

czekoladowe muffinki przepis

Czekoladowe muffinki

Składniki:

na 10 muffinków

100 g masła

160 g cukru

1 łyżka waniliowego ekstraktu

30 g kakao

szczypta soli

2 jajka

130 g mąki

muffinki czekoladowe

Nastaw piekarnik na 175ºC. Rozpuść masło, wsyp kakao i wymieszaj. W misce wymieszaj trzepaczką jajka z cukrem,solą i waniliowym ekstraktem. dodaj schłodzone masło i połącz składniki. Na koniec przesiej mąkę i wymieszaj na gładką masę. Do formy muffinkowej włóż 10 papierowych papilotek. Napełnij papilotki ciastem i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut. Upieczone muffinki powinny być niedopieczone w środku. Podczas studzenia”dojdą”. Muffinki muszą być mocno ostudzone, a nawet można wstawić je do lodówki.

czekoladowe muffinki

Krem czekoladowy

75 g masła, miękkiego

150 g serka philadephia

100 g cukru pudru

100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

5 pralinen orzechowych i orzechy laskowe pokrojone do dekoracji

muffinki z kremem

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z cukrem pudrem i zacznij dodawać serek. Następnie wlej schłodzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia składników. Napełnij rękaw cukierniczy kremem i udekoruj muffinki. Przekruj na pół orzechowe pralinki i wciśnij lekko w krem. Upraż orzechy i drobno pokrój. Posyp muffinki orzechową kruszonką. ze względu na czekoladowy krem muffinki należy przechowywać w lodówce. Na pół godziny przed podaniem wyjmij z lodówki.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *