Duński chleb żytni

Duński chleb żytni to chluba Danii i moja, że mi się udało taki chleb upiec. Jest to chleb żytni na zakwasie. Chleb ten robi się dokładnie na odwrót, bez zaczynu, a za to już wymieszane ciasto chlebowe pozostawia się do wyrośnięcia na 12 godzin. Chleb rośnie jak na drożdżach choć bez drożdży!

dunski chleb zytni na zakwasie

Do wypieku tego chleba jest potrzebny aktywny zakwas żytni, który należy dokarmić na dobę przed zarobieniem chleba, wtedy chleb wyrośnie jak należy. Mój chleb podwoił
objętość. Duński chleb żytni to chleb bez zagniatania.  Zamieszane łyżką ciasto należy piec w podłużnej foremce, wyłożonej pergaminem. Gdy chleb już wyrośnie trzeba go ponakłuwać aż do samego dna. Chleb zawiera dużo wody i ulatniająca się para podczas pieczenia może spowodować, że skórka będzie odstawać od reszty chleba. Nakłucia przeciwdziałają temu.

dunski chleb

Do wypieku tego żytniego chleba użyłam mąki żytniej z otrębami jak na zdjęciu poniżej. Poza tym połamane ziarna żyta, nasiona słonecznika i siemienia lnianego.

domowy wypiek chlebaDuński chleb żytni to chleb dojrzewający, który z każdym dniem starzenia smakuje coraz lepiej, a na pewno mniej się kruszy. Ja się o tym już przekonałam, po to już mój drugi wypiek tego żytniego chleba i na pewno nie ostatni.

dunski chleb zytni

Przepis na duński chleb żytni na zakwasie

Składniki:

podłużna foremka o wymiarach 12cm x 30cm

  • 250 ml połamane ziarna żyta
  • 250  ml mąki żytniej
  • 250 ml mąki pszennej
  • 400-500 ml zimnej wody
  • 150 ml zakwasu żytniego
  • 3 łyżki melasy
  • ½ łyżki soli
  • 100 ml nasion słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, przykryj folią i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie musisz ocenić czy chleb potrzebuje więcej wody lub mąki. Najlepiej zarób chleb na początek z 400 ml wody. 
  • Ciasto chlebowe ma być dosyć gęste (wciśnięta łyżka stoi). Mąka mące nie równa, więc proces wchłaniania wody jest różny. Robiąc chleb za pierwszym razem użyłam 500 ml wody, a teraz 450 ml.
  • Przełóż ciasto chlebowe do podłużnej foremki o długości 30 cm, wyłożonej pergaminem. Wygładź chleb, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Piecz chleb na 200ºC termobieg przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez 15 minut.
  • Wyjmij chleb z foremki i ostudź na metalowej kratce.

chleb zytni na zakwasie zytnim

 

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *