Dyniowy mus na deser

Ten dyniowy deser jest po prostu rewelacyjny i zdrowy…no prawie. Troche w nim cukru, ale deser musi byc slodki, prawda? Robilam deser dyniowy juz dwa razy i wreszcie dopracowalam ten przepis, tak zeby nam smakowal, a i moze wam.

Tym razem zrobilam mus dyniowy z gotowanej dynii. Dynie ugotowalam w bardzo malej ilosci wody. Ostudzona dynie zmiksowalam. Taki mus mozna wykorzystac do roznych wypiekow, plackow…czy deserow.

Bardzo podobal mi sie przepis na mus dyniowy U Bei. Po  zmodyfikowaniu przepis wyglada nastepujaco

Dyniowy mus na deser

Skladniki:

na 8 malych porcji

  • 1 kg dynii po obraniu
  • sok z jednej pomaranczy i otarta skorka
  • 1 dl syropu klonowego
  • 2 dl smietanki
  • rodzynki i orzechy do posypania

Wykonanie:

  • Ugotuj dynie na parze lub w garnku w bardzo malej ilosci wody. Ostudz i zmiksuj, a potem przetrzyj przez sito.
  • Wymieszaj mus dyniowy z sokiem z pomaranczy i otarta skorka oraz syropem klonowym.
  • Ubij smietanke i lekko wymieszaj z dynia. Wstaw do lodowki na godzine, a przed podaniem posyp rodzynkami i posiekanymi orzechami.
deser dyniowy z musu dyniowego

 

SparaSpara

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *