Gnocchi z kiełbasą i kukurydzą

Pyszne gnocchi z kiełbasą śląską i pieczoną kukurydzą…No tak, jak już zacznę gotować gnocchi to prawie codziennie, aby później znowu do nich wrócić po miesiącu albo dwóch. Uwielbiam gnocchi, bo rozpływają się w ustach. Smakują parmezanem i świetnie pasują ze śląską. Polska śląska jest uniwersalną kiełbasą. Wystarczająco tłusta aby ją ugrillować i wystarczająco chuda aby ją usmażyć i podać z gnocchi. Gnocchi świetnie pasują z groszkiem i jak się okazuje z kukurydzą. Wczoraj natrafiłam na rynku na kukurydziane kolby. Świeża kukurydza smakuje trochę nijako, ale posolona, przyprawiona na ostro i upieczona to prawdziwy rarytas. Nawet się polubiła ze śląską…he, he…

przepis_gnocchi

Gnocchi z kiełbasą

Składniki:

3 śląskie

500 g ugotowanych i ostudzonych gnocchi, tutaj przepis

1  kukurydza, surowa

1 czerwone chili

2 łyżki natki pietruszki

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

sól morska do smaku

½ łyżeczki suszonego oregano

3 łyżki parmezanu

½ łyżeczki płatków chili

2 łyżki oliwy

gnocchi z kiełbasą

Uskub kolbę kukurydzy. Rozprowadź równomiernie w brytfance. Skrop oliwą, posyp morską solą i kajeńskim pieprzem. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 12 minut. Pokrój kiełbasę w plasterki i zrumień na oleju. Wyjmij na talerz. Włóż na tą samą patelnie zimne gnocchi i delikatnie je obsmaż. Dodaj pieczoną kukurydzę, chili pokrojone w krążki i parmezan. Smaż przez minutę, dwie. Dodaj kiełbasę, przyprawy i smaż przez 2 minuty. Rozłóż gnocchi na talerze i podawaj gorące posypane natką pietruszki.

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *