Jak zrobić naan z patelni

Naan to pieczywo wywodzące się z hinduskiej kuchni. Bardzo lubię chlebek naan do przeróżnych curry i ostrych sosów. Cechą charakterystyczną naan jest to że do jego wyrobu dodaje się jogurt. Upieczone na patelni placki polera się rozpuszczonym masłem, a ponadto chlebek dekoruje się świeżą kolendrą. Do naan dodaje się również czarnuszkę.

Dzisiejszy przepis na naan to naan pieczony na patelni. Wiadomo w Indiach piecze się taki chleb w specjalnym piecu, więc w naszych warunkach patelnia jest niezastąpiona. Oczywiście chlebek naan można upiec w piekarniku.

Naan piekłam pod pokrywką. Bąble powietrza tworzące się na powierzchni chleba sprawiają, że chleb jest puszysty i upieczony w środku.

naan przepisPrzepis na naan z patelni

Składniki:

na 10 naan

700 g pszenej mąki

25 g świeżych drożdży

150 – 200 ml ciepłej wody

1 łyżka miodu

250 ml greckiego jogurtu, u mnie 10% tłuszczu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata łyżka czarnuszki

2 łyżeczki soli

przepis na naan

naan

przepis na naan

Rozpuść drożdże z miodem w ciepłej wodzie. Do naczynia lub jak u mnie w misy robota  wsyp mąkę, dodaj jogurt, proszek do pieczenia, sól, czarnuszkę i rozpuszczone drożdże. Wyrób dosyć lepkie ciasto ale odchodzące od brzegów naczynia. Pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 porcji, uformuj kule i cieńko rozwałkuj. Piecz chleb na suchej, rozgrzanej patelni przez 2 minuty pod przykrywką. Następnie odwróć chleb na drugą stronę i piecz jeszcze przez minutę. Upieczony chleb polej rozpuszczonym masłem i posyp posiekaną kolendrą.

Naan smakuję najlepiej jak jest ciepły. Naan można zamrozić. Przy rozmnażaniu owiń naan w folię i włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Chleb będzie jak świeżo upieczony.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *