Risotto z kurkami i pieczony kurczak

Zapraszam na ulubione risotto z kurkami i pieczonego kurczaka. O tej porze nie praktycznie dnia w tygodniu abym nie przyrządzała coś z kurkami. Coraz o nie trudniej, bo u nas ostatnio jest ciepło ale bezdeszczowo, a grzyby wiadomo rosną po deszczu. Nie wiem skąd się biorą kurki w sklepie w taką pogodę…

kurki_risotto

Miałam jeszcze zapasy, bo na szczęście kurki można długo przechowywać, więc obiecałam rodzince risotto z kurkami. Jak dla mnie same risotto wystarczyłoby w zupełności, ale moja męska większość bez mięcha nie może przeżyć. W sumie pieczone piersi z kurczaka idealnie pasują do risott0. Całe danie okazało się strzałem w dziesiątkę. A Wy co dzisiaj ugotowaliście na obiad?

risotta z kurkami

Ostatnio jest u nas szał na kurczaka karmionego kukurydzą. Są one o wiele większe, tłuściejsze i żółte. Odcięłam z niego dwie piersi…były po prostu bycze! Wystarczyły na obiad dla czteroosobowej rodziny. Sam kurczak smakował jak kurczak…Nie mam aż takiego sofistycznego  smaku aby stwierdzić jakąś konkretną różnicę między zwykłym kurczakiem a kukurydzianym. Natomiast nie trudno się domyśleć, że kurczak tuczony kukurydzą kosztuje o wiele więcej…Natrafiliście w sklepie na takie kurczaki?

Risotto z kurkami

Składniki:

na 4 porcje

180 g ryżu aborio

1 biała cebula

200 ml białego wina

600 ml buljong z kurczaka

3 łyżki utartego parmezanu

sól do smaku

250 g kurek

1 łyżeczka szczypiorku

¼ łyżeczki suszonego rozmarynu

szczypta czarnego pieprzu

3 łyżki masła

2 piersi z kurczaka

przyprawa do kurczaka wedle smaku

risotto_przepis

Mięso przypraw i odstaw na 30 minut do zamarynowania. Usmaż mięso na złoty kolor. Jeśli filety są ze skórką, dobrze ją przypiecz. Zrumienione mięso wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika na około 20 minut. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła. Wsyp ryż i smaż aż stanie się przezroczysty. Teraz wlej wino i gotuj risotto aż prawie cały alkohol wyparuje. Gotuj risotto dalej, wlewając stopniowo bulion. Pod koniec gotowania ryż powinien być miękki ale w całości. Teraz dodaj parmesan, dopraw solą i wymieszaj. Usmaż kurki na reszcie masła z rozmarynem i odrobiną pieprzu. Dodaj większą część kurek do risotto i wymieszaj. Wyłóż risotto na półmisek, wyłóż resztę kurek na wierzch i posyp szczypiorkiem. Pokrój mięso na plasterki i ułóż na półmiski obok risotto. Całość udekoruj sałatą i pomidorkami.

 

 

 

SparaSpara

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *