Sernik brzoskwiniowy z kruszonką

Sernik brzoskwiniowy z kruszonką, puszysty i orzeźwiający. Typowo letni sernik z sezonowymi owocami. Odwiedzając najbliższy stragan zauważyłam brzoskwinie. Od razu wpadł mi do głowy pomysł na sernik z brzoskwiniami. Upiec sernik to nic trudnego, a z owocami smakuje wybornie. Choć sernik brzoskwiniowy smakuje wybornie to brzoskwinie można zastąpić nektarynkami.

sernik brzoskwiniowy

Sernik brzoskwiniowy

Składniki:

okrągła forma o średnicy 26/28 cm

Kruche ciasto

225 g pszennej mąki

150 g zimnego masła

75 cukru

2 żółtka

szczypta soli

Masa serowa

500 g zmielonego twarogu, u mnie z wiaderka

180 g cukru

2 łyżki skrobii kukurydzianej

1 jajko

125 g masła, miękkiego

Dodatkowo

600 g świeżych brzoskwiń

sernik brzoskwiniowy przepisPrzygotuj kruche ciasto. Mąkę, sól, cukier i masło posiekaj nożem. Jak już utworzy się kruszonka dodaj jajko. Połącz ciasto lekko w jedną całość, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

W między czasie przyrządź masę serową. Cukier i masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajko cały czas miksując. Dodaj ser i zmiksuj krótko. Na koniec dodaj skrobię i również zmiksuj krótko.

Nastaw piekarnik na 160ºC. Wyjmij kruche ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Większą i mniejszą. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią dno formy. Nakłuj spód widelcem. Na wierch wylej masę serową. Brzoskwinie pokrój w ósemki i ułóż na masie lekko dociskając. Powinny się lekko zanurzyć. Resztę ciasto pokrusz na brzoskwinie. Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Wyjmij i dobrze ostudź przed krojeniem.

sernik brzoskwiniowy na kruchym spodzie

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *