Tarte tatin z brzoskwiniami i rozwiązanie konkursu na żeliwną patelnię

Moja żeliwna patelnia służy mi cały czas. Przygotowałam w niej dzisiaj  słynny francuski deser tarte tartin. Wybrałam jednak brzoskwinie, bo to już ich ostatki. Tarte tatin z jabłkami jeszcze zdążę zrobić, bo jabłka dostępne przecież przez cały rok. Przepis pochodzi od znanego francuskiego cukiernika osiadłego w Szwecji Sébastien Boudet. Przepis dostosowałam do moich potrzeb, bo zamieniłam jabłka na brzoskwinie. Francuską solą jakoś się zbytnio nie przejęłam i użyłam soli morskiej.

tarte tatin brzoskwiniowe

Tarte tatin to tarta warta grzechu i podobnie jak tradycyjna tarta z owocami przyrządza się bez problemu. Czas pieczenia jest jednak dłuższy, bo owoce muszę się dobrze skarmelizować i przywrzeć do ciasta. Najbardziej podniecona byłam faktem, czy mi się uda odwrócić tarte tatin na półmisek z patelni. Dwa uchwyty w patelni to jest to! Odwrócenie obyło się bez komplikacji. Kolejna satysfakcja nastąpiła po skosztowaniu tarte tatin…Niebo w gębie!

tarta brzoskwiniowa tarte tatin

Jestem bardzo zadowolona z mojej żeliwnej patelni i mam nadzieję, że zwycięzca konkursu będzie również. Zawsze jest mi trudno wybrać zwycięski komentarz. Tym razem jednak poszło łatwiej, nagroda wędruje do Amber. Dziękuję wszystkim za udział i zapraszam do odwiedzania bloga.

Brzoskwiniowe tarte tatin

Składniki:

średnica 26 cm

Ciasto na tartę

210 g masła, zimnego

150 g cukru

250 g mąki

10 g proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli morskiej

2 jajka

Nadzienie brzoskwiniowe

150 g cukru

70 g masła

7 brzoskwini lub nektarynek

Do podania

bita śmietana

creme fraiche

 sok z cytryny

 cukier, opcjonalnie

tarte tatin_przepis

Zacznij od ciasta na tartę. Pokrój masło w kostkę, wrzuć do malaksera i dodaj proszek do pieczenia wymieszany z mąką i solą. Zarób ciasto. Kiedy powstanie kruszonka dodaj jajka i zarób gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Wsyp cukier na patelnię, wstrząśnij aby się równomiernie rozprowadził po dnie. Nastaw płytę na poziom 3, cierpliwie i powoli rozpuszczaj cukier. Trwa to około 20 minut. Karmel powinien być jasno złoty. Zbyt ciemny karmel będzie gorzki i do wyrzucenia. Dodaj teraz masło i mieszaj aż będzie jednolita masa. Przekrój brzoskwinie lub nektarynki na pół i ułóż grzbietem do dna patelni. Ułóż ciasno, jedna przy drugiej. Przykryj papierem do pieczenia, nastaw kuchnię na najniższy poziom i duś przez 8 minut. Nastaw piekarnik na 150ºC. Zdejmij z kuchni patelnię. Wyjmij ciasto z lodówki i rozciągnij na placek o średnicy dna. Przykryj brzoskwinie ciastem mocno dociskając. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz tartę przez godzinę. Upieczone tarte tatin odstaw na 5 minut. Przykryj okrągłym półmiskiem i odwróć. Zawartość powinna lekko odejść od dna. Jest to najbardziej ekscytujący moment. Udało się, brzoskwinie leżą perfekcyjnie! Ubij śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj zimny creme fraiche lub gęstą kwaśną śmietanę i ewentualnie cukier. Tarta jest bardzo słodka, więc ja nie dodawałam cukru.

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

18 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *