Tarte tatin z brzoskwiniami i rozwiązanie konkursu na żeliwną patelnię

Moja żeliwna patelnia służy mi cały czas. Przygotowałam w niej dzisiaj  słynny francuski deser tarte tartin. Wybrałam jednak brzoskwinie, bo to już ich ostatki. Tarte tatin z jabłkami jeszcze zdążę zrobić, bo jabłka dostępne przecież przez cały rok. Przepis pochodzi od znanego francuskiego cukiernika osiadłego w Szwecji Sébastien Boudet. Przepis dostosowałam do moich potrzeb, bo zamieniłam jabłka na brzoskwinie. Francuską solą jakoś się zbytnio nie przejęłam i użyłam soli morskiej.

tarte tatin brzoskwiniowe

Tarte tatin to tarta warta grzechu i podobnie jak tradycyjna tarta z owocami przyrządza się bez problemu. Czas pieczenia jest jednak dłuższy, bo owoce muszę się dobrze skarmelizować i przywrzeć do ciasta. Najbardziej podniecona byłam faktem, czy mi się uda odwrócić tarte tatin na półmisek z patelni. Dwa uchwyty w patelni to jest to! Odwrócenie obyło się bez komplikacji. Kolejna satysfakcja nastąpiła po skosztowaniu tarte tatin…Niebo w gębie!

tarta brzoskwiniowa tarte tatin

Jestem bardzo zadowolona z mojej żeliwnej patelni i mam nadzieję, że zwycięzca konkursu będzie również. Zawsze jest mi trudno wybrać zwycięski komentarz. Tym razem jednak poszło łatwiej, nagroda wędruje do Amber. Dziękuję wszystkim za udział i zapraszam do odwiedzania bloga.

Brzoskwiniowe tarte tatin

Składniki:

średnica 26 cm

Ciasto na tartę

210 g masła, zimnego

150 g cukru

250 g mąki

10 g proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli morskiej

2 jajka

Nadzienie brzoskwiniowe

150 g cukru

70 g masła

7 brzoskwini lub nektarynek

Do podania

bita śmietana

creme fraiche

 sok z cytryny

 cukier, opcjonalnie

tarte tatin_przepis

Zacznij od ciasta na tartę. Pokrój masło w kostkę, wrzuć do malaksera i dodaj proszek do pieczenia wymieszany z mąką i solą. Zarób ciasto. Kiedy powstanie kruszonka dodaj jajka i zarób gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Wsyp cukier na patelnię, wstrząśnij aby się równomiernie rozprowadził po dnie. Nastaw płytę na poziom 3, cierpliwie i powoli rozpuszczaj cukier. Trwa to około 20 minut. Karmel powinien być jasno złoty. Zbyt ciemny karmel będzie gorzki i do wyrzucenia. Dodaj teraz masło i mieszaj aż będzie jednolita masa. Przekrój brzoskwinie lub nektarynki na pół i ułóż grzbietem do dna patelni. Ułóż ciasno, jedna przy drugiej. Przykryj papierem do pieczenia, nastaw kuchnię na najniższy poziom i duś przez 8 minut. Nastaw piekarnik na 150ºC. Zdejmij z kuchni patelnię. Wyjmij ciasto z lodówki i rozciągnij na placek o średnicy dna. Przykryj brzoskwinie ciastem mocno dociskając. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz tartę przez godzinę. Upieczone tarte tatin odstaw na 5 minut. Przykryj okrągłym półmiskiem i odwróć. Zawartość powinna lekko odejść od dna. Jest to najbardziej ekscytujący moment. Udało się, brzoskwinie leżą perfekcyjnie! Ubij śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj zimny creme fraiche lub gęstą kwaśną śmietanę i ewentualnie cukier. Tarta jest bardzo słodka, więc ja nie dodawałam cukru.

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *