Tortowe kanapki z łososiem i awokado

Tortowe kanapki z łososiem i awokado to idealny poczęstunek na spotkanie w małym gronie. Tortowe kanapki przyciągają wzrok i smakują pysznie. Moi goście czują się rozpieszczeni, kiedy im serwuję tortowe kanapki przekładane różnymi nadzieniami. Lubią też moje torty kanapkoweKanapki nie muszą być nudne. Przy małym nakładzie pracy można stworzyć fajną przekąskę na zimno, która wygląda atrakcyjnie i apetycznie. Tortowe kanapki

 tortowe kanapkipasta łososiowa przepistortowe kanapki przekładanekanapki tortowe zimny bufet

Tortowe kanapki

Składniki:

6 kanapek

18 krążków pszennego chleba, tutaj przepis

Nadzienie 1

200 g wędzonego na ciepło łososia

10 cm pora

3 łyżki posiekanego kopru

1 łyżka chrzanu

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki majonezu

Nadzienie 2

1 duże awokado

2 czubate łyżki philadephia

1 łyżka pasty kawiorowej abbas

sól i pieprz do smaku

Do dekoracji

6 oliwek kalamata

6 gałązek kopru

50 g creme friache

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka chrzanu

szczypta soli

kanapki łososiowe

Upiecz chleb według przepisu powyżej. Chleb można upiec w podłużnej foremce lub okrągłej. Ja upiekłam w okrągłej o średnicy 24 cm. Odetnij skórkę z chleba, boki i wierzch. Przekrój chleb na 3 placki o tej samej grubości. Metalową obręczą lub szklanką wytnij 18 krążków o średnicy 7 cm. Przygotuj pierwsze nadzienie. Oczyść łososia z ości i skóry. Rozdrobnij rybę widelcem. Dodaj drobno pokrojony por, koper, chrzan i pieprz. Wymieszaj i ewentualnie przypraw solą. Przygotuj drugie nadzienie. Przekrój awokado wzdłuż na pół. Wyjmij pestkę i łyżką wydrąż miąższ. Rozdrobnij awokado widelcem. Wymieszaj z serkiem philadephia i pastą kawiorową. Przygotuj 6 krążków i nałóż pastę łososiową, następnie przykryj kolejnymi krążkami, które z kolei posmaruj nadzieniem z awokado. Przykryj ostatnimi krążkami chleba. Wymieszaj creme fraiche z majonezem i chrzanem, dopraw solą i zrób duży kleks na  wierzchu kanapek. Udekoruj kanapki oliwkami i koprem.

kanapki tortowe łososiowe

P.S.

Resztki chleba rozdrobnij w malakserze, wyłóż na naczynie i odstaw do ususzenia. W zależności czy chcesz tartą bułkę czy panko rozdrobnij chleb według potrzeb. Panko można rozdrobnić na tartą bułkę po ususzeniu.

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *