362
Resztki, resztki… Frittata to jedno z najczęściej robionych przeze mnie dań z obiadowych resztek. Wczoraj zostało mi trochę brukselki i gotowanych ziemniaków, więc dzisiaj skleciłam to danie, frittata z brukselką i parmeńską szynką. Szybki obiad, pyszna hiszpańska frittata, bardzo syta.
Frittata podałam na chrupkim chlebie, który wczoraj prezentowałam. Takie małe przekąski na ciepło świetnie pasują do bufetu.
Przepis na frittata z brukselką i parmeńską szynką
Składniki:
na 5 dużych porcji lub 12 małych przekąsek
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g ugotowanej brukselki
- 100 g parmeńskiej szynki
- 6 jajek
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 150 ml utartego cheddara lub innego ostrego sera
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
- Pokrój ziemniaki w kostkę i podziel na pół brukselkę jeśli jest bardzo duża. Ułóż warzywa na dnie wysmarowanej formy o wymiarach 18 cm x 25 cm. Posyp tymiankiem.
- Teraz ułóż szynkę w kształcie róż. Jajka roztrzep lekko z mlekiem i równomiernie wylej do foremki. Wierzch frittaty posyp startym serem.
- Zapiecz frittatę w piekarniku na 150ºC przez około 40 minut, lub dopóki jajka się nie zetną.
1 Komentarz
patrzac na te zdjęcia zgłodniałam ;)