Co do jedzenia

Blog kulinarny przepisy,wypieki,porady kulinarne

Chleby,chlebki,podpłomyki

Chleb czekoladowy z rodzynkami

Witam serdecznie i zapraszam na kolejny wspólny wypiek chleb czekoladowy  z rodzynkami na pszennym zakwasie, do którego jak zwykle zachęciła nas  Ania, tym razem z Beą. Dzisiaj upiekliśmy chleb według przepisu Emmanuel Hadjiandreou, który pochodzi z jego książki “How to make bread”.

Chleb czekoladowy to trochę nietypowy chleb, no właśnie dlatego, że czekoladowy. Polecam upiec ten chleb na zakwasie, bo bardzo fajnie smakuje. Do chleba można również dodać pokruszoną gorzką czekoladę, ale jak dla mnie wystarczył mi dodatek kakao. Ponieważ jest to chleb na zakwasie, więc upiekłam go tradycyjnie tak jak każdy chleb, nieznacznie odbiegając od przepisu.

przepis na chleb czekoladowy z rodzynkami

Przepis na chleb czekoladowy z rodzynkami

Składniki:

na 1 bochenek

  • 200 g aktywnego zakwasu, u mnie zakwas pszenny 
  • 250 g ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g  rodzynek
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g kakao

Wykonanie:

  • Namocz rodzynki w wodzie. Namoczone rodzynki są soczyste po upieczeniu, a poza tym chleb nie traci na wilgotności.
  • Wymieszaj wodę z zakwasem, po czym dodaj mąkę i zarób ciasto chlebowe. Przy pomocy asystenta zarabiaj 10 minut. Kiedy dodaj sól i zarabiaj dalej aż zaczną się tworzyć nitki glutenu. Pod koniec zagniatania dodaj rodzynki.
  • Pozostaw chleb do wyrośnięcia przykryty folią spożywczą. Po godzinie wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy. Przykryj chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia, znowu na godzinę. Powtórz czynność składania i pozostaw chleb do odpoczynku na 10 minut. Uformuj bochenek lub jeśli masz zamiar upiec chleb foremkowy wyłóż ciasto do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem. Przykryj i pozostaw chleb do wyrośnięcia.
  • Natnij chleb i zacznij piec najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut po czym zmniejsz temperaturę do 225ºC (termoobieg) i piecz jeszcze przez 25 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jeśli go popukasz w dno.
  • Wyjmij chleb z foremki do ostudzenia.

chleb czekoladowy na zakwasiePrzepis na chleb czekoladowy dodaję również do czekoladowego tygodnia organizowanego u Bei.

Lista wspaniałych piekarek, ktœre piekły razem ze mną:

Ania Bajkorada
Ania Nie tylko na słodko
Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród
Ania Pieczywo na zakwasie
Alutka nie- ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Bea Bea w kuchni
Bożena Smakowe kubki
Bożena Moje domowe kucharzenie
Dorota Ugotujmy to.pl
Dorota Moje małe czarowanie
Gallica Anonimica Zakalce mojego życia
Gatita Kulinarne przygody Gatity
Gucio Kuchnia Gucia
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Krecia By było przyjemniej
Magda Konwalie w kuchni
Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni
Margot Kuchnia Alicji
Marghe Po prostu Marghe
Mimbla Pierogi ruskie raz
Pychaciasta 
Renata Forks’N’Canvas
Tosia Smakowity chleb
Wiosenka Eksplozja smaku
Wisła Zapach chleba
Zufik Zufikowo
Żabka Healthy craving
Żaneta Poradniczanka

46 komentarze on “Chleb czekoladowy z rodzynkami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *