Curry z kurczaka na obiad

Pyszny obiadek dzisiaj był, aromatyczne curry z kurczaka na kokosowym mleku. Uwielbiam azjatyckie curry. Curry przyrządzam często i na wiele sposobów. Choćby mała zmiana składników to taki gulasz będzie za każdym razem inny w smaku. Smaczne, aromatyczne i łatwe w przyrządzeniu curry z kurczaka na każdą okazją.

curry z kurczakaCurry z kurczaka

Składniki:

4 – 6 porcji

800 g odfiletowanych udek z kurczaka

1 por

350 g białej kapusty, poszatkowanej

1 czosnek solo

2 cytrynowe trawy

2 łyżki zielonej pasty curry

1 doniczka dorodnej kolendry + do posypania

2 puszki kokosowego mleka

3 łyżki soi tajskiej, jasnej

2 łyżki rybnego sosu

1 brokuł

100 g świeżego szpinaku

2 łyżki kokosowych wiórków

2 łyżki oleju

curry z kurczaka obiadPokrój por w grubsze plasterki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj kapustę, por i czosnek podsmaż przez 2 minuty. Podziel udka na mniejsze kawałki i zrumień na patelni. Przełóż do garnka, dodaj pastę curry, oba sosy, zgniecioną trawę. Wlej kokosowe mleko i gotuj curry przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem dodaj różyczki brokułu, a na samym końcu gotowania szpinak, tak aby lekko zwiędnął. Dopraw sos soją jeśli jest za mało słony. Posyp kokosowymi wiórkami i resztą kolendry. Podaj curry z kurczaka z ryżem lub makaronem noodle.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *