Drożdżowa babka wielkanocna

drozdzowa babka wielkanocna

Wśród wielkanocnych wypieków nie może zabraknąć babki wielkanocnej. U mnie zawsze jest, duża drożdżowa  babka wielkanocna z rodzynkami, pokryta lukrem, słodka i kusząca. Ciasto drożdżowe to moja pasja. Bardzo lubię wypiekać z drożdżami, no i ten zapach…

babka drozdzowa

Drożdżowa babka 

Składniki:

na foremkę z kominkiem o pojemnosci 1,7 l

  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml cukru
  • 900 ml maki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 130 g masła, stopionego
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 150 g rodzynek

Lukier

  • 300 ml cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

Wykonanie:

  • Podgrzej mleko do temperatury 37ºC. Pokrusz drożdże i dodaj do mleka z łyżką cukru i 200 ml maki. Zrób zaczyn i pozostaw w cieple na 20 minut.
  • Gotowy zaczyn wymieszaj po kolei z reszta maki, sol,  jajkiem, żółtkami, roztopionym masłem, skorką z cytryny i sokiem oraz rodzynki
  • Wyrób gładkie ciasto, które będzie dosyć klejące i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Po tym czasie foremkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszką manną napełnij ciastem, wygładź i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piecz babę drożdżową na 170ºC (termoobieg) przez 30 minut. po upieczeniu pozostaw w foremce przez 10 minut, po czym wyjmij na kratkę druciana do całkowitego ostudzenia.
  • Utrzyj lukier z podanych składników i pokryj nim babkę.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *