Drożdżowe ślimaczki z szynką

Drożdżowe ślimaczki z szynką pojawiają się u nas często zamiast tradycyjnej pizzy. Dlatego też nazywam je czasami pizza rolls. Są przepyszne. Lubią je dzieci i dorośli. Drożdżowe ślimaczki to super finger food na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Można je przyrządzić na wiele sposobów, choćby z szynką i serem. Małe i duże, smakują idealnie! Zawsze piekę podwójną porcję. Część serwuję od razu najczęściej na kolację, a reszta wędruje do zamrażalnika. Kiedy moje najmłodsze przychodzi ze szkoły wystarczy, że sobie podgrzeje “ślimaczka” w mikrofalówce.

 drożdżowe ślimaczki

Drożdżowe ślimaczki

Składniki:

na 30 ślimaczków

900 g mąki

450 ml wody

1 łyżka miodu

100 ml jogurtu

40 g świeżych drożdży

2 łyżeczki soli

20 plastrów szynki

3 łyżki musztardy

150 g utartej mozzarella

200 g żółtego cheddar

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

50 g masła

ślimaczki drożdżowe

Rozpuść drożdże i miód w zimnej wodzie. Dodaj mąkę i zarób ciasto. Następnie dodaj sól i zagnieć elastyczne ciasto. Używam kichenaid i zagniatam ciasto przy pomocy  haka przez 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż wyrośnięte ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na dwie równe porcje. Rozwałkuj ciasto na dwa prostokąty o grubości 1 cm.Wymieszaj pietruszkę z masłem i czosnkiem. Każdy prostokąt posmaruj czosnkowo- pietruszkowym masłem, następnie rozmieść równomiernie szynkę. Posmaruj szynkę musztardą i zakończ plastrami sera cheddar i startą mozzarella. Zwiń prostokąt w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm.

pizza rolls

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potrzebne są dwie blachy. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnika). Piekąc ślimaczki na termoobiegu możesz piec dwie blachy na raz. Podczas pieczenia bez  termoobiegu wstaw drugą blaszkę do lodówki. Piecz ślimaczki na złoty kolor przez około 12 minut. Wyjmij i podawaj ciepłe lub letnie.

drożdżowe ślimaczki

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *