Kurczak w boczku z grilla

Kurczak w boczku z grilla to pyszne danie z grilla, które chciałam przyrządzić już od dłuższego czasu. Wiem, że kurczak i boczek świetnie do siebie pasują, więc dlaczego nie spróbować ugrillować kurczęce udka owinięte cienkie plastry boczku.

kurczak w boczku z grilla

Wczoraj przedstawiłam Wam marynatę do kurczaka. Na pewno się domyśliliście, że niedługo znowu ją wykorzystam, a jakże! Przydała się do marynowania kurczaka, który nabierał smaku przez całą noc. Użyłam odfiletowanych udek z kurczaka. Na ogół marynuję mięso na grilla przez noc, bo wtedy nabiera fajnego smaku, jest miękkie i soczyste po ugrillowaniu.  Kawałki kurczaka owinęłam w cienkie plastry boczku. Podczas grillowania pędzlowałam kurczaka marynatą.

kurczak z grilla przepis

Niemniej ważnym uzupełnieniem do grillowanego mięsa są przeróżne przystawki. Pieczone warzywa korzeniowe, sałatka z halloumi czy fantastyczny baba ghanoush, to tylko niektóre z nich ulubione przez nas.Takie dodatki do grilla w zupełności zastąpią chleb, a jak już mam upiec chleb do grilla to na ogół są to cienkie podpłomyki jak na przykład chleb z ciecierzycą.

Mam nadzieję, że nabraliście ochoty na grilla, ja tylko pisząc ślinię się prawie nad moim makiem, czas coś przekąsić!

kurczak w marynacie grillowany

Kurczak w boczku z grilla

Składniki:

10 porcji kurczaka

  • 600 g udek z kurczaka, odfiletowanych lub piersi z kurczaka
  • ½ porcji marynaty, patrz przepis marynata do kurczaka
  • sól do smaku
  • 300 g baconu, pokrojonego w cienkie plastry

Wykonanie:

  • Podziel udka kurczaka na mniejsze porcje, jeśli są bardzo duże. Owiń każde udko w boczek, popędzluj marynatą i grilluj do miękkości, często obracając mięso. Smaruj mięso marynatą podczas grillowania.
  • Podawaj kurczaka z grilla z wyżej wymienionymi przystawkami do grilla.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *