Lekkie sałatki -sałatka z tuńczykiem

Lekkie sałatki, szybkie w robieniu, spełniające funkcje przekąsek, przystawek z mnóstwem warzyw i zieleniny… to coś dla każdego, kto ceni sobie czas i dobre jedzenie. A, że sałatki zawierają na ogół świeże warzywa,owoce, chude mięso czy ryby są świetnymi daniami dla tych co dbają o swoją dietę.

sałatka z tuńczykiem

Lekkie sałatki, a zwłaszcza sałatka z tuńczykiem, którą można zrobić na tysiące sposobów po prostu uwielbiam i przyrządzam bardzo często. Dzisiejsza sałatka z tuńczykiem nie zawiera aż tyle świeżych warzyw. Skupiłam się na kukurydzy i zielonym groszku. Ponieważ użyłam tuńczyka w zalewie, więc pozwoliłam sobie na odrobinę majonezu wymieszanego z jogurtem.

Sałatka z tuńczykiem świetnie nadaje się na śniadanie lub brunch. Dla mnie lekkie sałatki to źródło energii i droga do dobrego samopoczucia. Ponieważ trenuję dużo, a po treningu muszę koniecznie coś zjeść, więc takie sałatki należą do mojego codziennego jadłospisu.

sałatka z tuńczykiem

Przepis na lekkie sałatki – sałatka z tuńczykiem

Składniki:

na 4-5 porcji

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 ml mrożonego, zielonego groszku
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 100 ml gęstego jogurtu
  • 100 ml majonezu
  • 50 g żółtego sera, startego na grubych oczkach
  • sol i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie. Groszek zachowa swój świeży, zielony kolor jeśli dodasz sol pod koniec gotowania . Odcedź i ostudź.
  • Odcedź tuńczyka z wody. Rozdrobnij lekko jeżeli to jeden duży kawałek ryby.
  • Wymieszaj lekko wszystkie składniki na sałatkę. Dopraw sola i pieprzem.

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *